Blogolj!
Első ránézésre talán meglepő, hogy a Rolls-Royce is részt vesz a Paks II beruházásban. A világcég természetesen nem autókat szállít majd.
Wattmester
2018.01.23.
Nagyon úgy tűnik, hogy Ausztria atomellenessége továbbra is kitart attól függetlenül, hogy a hozzáértő és mérvadó szakmai szervezetek és szakemberek szerint a globális klímavédelmi célok elérése érdekében az atomenergiára és a megújuló energiaforrások együttes alkalmazására van szükség. Ausztria pont az ellenkezőjét gondolja. Ezért talán nem is lepődünk meg azon, hogy hétfőn az osztrák környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen elvi, politikai indokok alapján. Ezzel egyértelműen szembemenve a nemzetközi energetikai és klímavédelmi trendekkel.
Wattmester
2018.01.22.
Sokan tartanak az atomerőművektől, ám az osztrákok ebben élen járnak. Már 1978. óta törvény tiltja náluk a nukleáris energia felhasználását az országban. Ezért lehet az, hogy minden környező ország ilyen jellegű projektjét el akarják lehetetleníteni.
Wattmester
2018.01.20.
Szinte mindenki tudja, hogy a modern LED lámpák használatával csökken az energiafelhasználásunk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel lesz olcsóbb a villanyszámlánk, ha búcsút mondunk a hagyományos izzóknak?
Wattmester
2018.01.10.
Megdöbbentő, ami most Németországban történik! Mindez ebben a léptékben Magyarországon teljesen elképzelhetetlen lenne, mert a társadalmi felháborodás, és a minden bizonnyal bekövetkező tiltakozáshullám elsöpörné a kormány ezen törekvését.
Wattmester
2018.01.05.
Mindenütt kiváló segítséget adhatnak a kisméretű, konténerben is elhelyezhető, néhány megawatt teljesítményt szolgáltató berendezések, ahol – és persze ez az elsődleges kívánalom – van megfelelő mennyiségű folyóvíz és vízesés, vagy...
Wattmester
2017.12.20.
„Űratomerőmű” kifejlesztésének tudományos előkészítésére adott megbízást a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási konszern az Arszenal szentpétervári konstruktőr irodának. Ám a szakemberek egy része nem látja sok értelmét a próbálkozásnak.
Wattmester
2017.12.06.
Nem, nem az atomerőmű bővítése ellen kampányolók győzték meg a kormányt, amely inkább napelemeket épít az orosz hitelből tervezett két új atomerőműblokk helyére, hanem egy korábban máshova tervezett projektet helyeztek át Paksra. A hírt a Napi.hu szúrta ki a Magyar Közlönyben.
Címkék: naperőmű, Paks
Wattmester
2017.11.26.
Ha házi szélgenerátorral akarunk elektromos energiát termelni, akkor előzetesen érdemes méréseket végezni. A széltérkép már eleve megmutatja, hogy főként a Kisalföldön, a Dunántúl és az Északi-középhegység egyes vidékein érhetünk el kiemelkedő teljesítményt a szélkerekekkel. A szélmérés egyik változata, amikor egy hosszabb időszakon át szélmérő tornyokra telepített anemométerekkel vizsgálják a szelet. A másik megoldás az ún. szoftveres szimulációs módszer, amelynél a már előre bemért értékek segítségével más magasságokban és helyeken is prognosztizálható az ott jellemző energiatartalom. Magyarország európai viszonylatban mérsékelten szeles terület, az átlagos földfelszíni szélsebesség 3-5 m/s körül mozog. Energetikai szempontból azok a helyszínek ígéretesek, ahol a telepítés tervezett magasságában a várható évi átlagos szélsebesség legalább 6 m/s. Az erőmű magassága is fontos szempont, hiszen kis magasságokban változékony a szél iránya és intenzitása. Ezért a szélgenerátorokat jóval a tereptárgyak fölé érdemes emelni az egyenletes és lassan változó irányú erős széljárás érdekében.
Wattmester
2017.11.23.
Óriási pénzt emészt fel Oroszországnak az atomerőművi kiégett fűtőelemek tárolása, kezelése. Ám még így is megoldatlan marad az atomhulladékok végleges elhelyezésének kérdése. Az ukránoknak megoldódni látszik ezen helyzete.

Ezeket a cikkeket olvastad már?