Blogolj!

Nem ezért szeretjük a Harley-Davidsont

Dorogi László

Biztosan sokan emlékeznek még arra a csipszreklámra, amikor a nagypapa szomorúan konstatálja, hogy a régi jó dolgokból már nem maradt semmi. Nos, valami ilyesmi érzést kelt az emberben az, amikor arról olvas, hogy Magyarországon is bemutatta elektromos motorcsodáját a Harley-Davidson.

Fotó: CNBC

Félreértés ne essék, nem baj az, ha a világ autó- és motorgyártói lépnek egyet-egyet a környezettudatosság irányába és piacra dobnak ilyen-olyan környezetkímélő, energiatudatos elektromos gépeket, de azért egy Harley-Davidson mégiscsak attól Harley-Davidson, mert berreg, mert füstöl és mert berepeszti a dobhártyát.

A Budapest Auto Show-n bemutatott LiveWire motorkerékpárt még nem hallottam ugyan muzsikálni, de attól tartok, legalább annyira lenne csalódást keltő a hangja, mint amikor a Forma-1-ben fokozták le a motorokat a kávédarálók szintjére és a bizsergető búgás helyett valami egészen kellemetlent kellett hallgatnunk és kell azóta is.

Szó se róla, a Harley elektromos motorja így is tekintélyt parancsoló tulajdonságokkal bír, a motor maximális fordulatszáma 15 000, végsebessége pedig 176 kilométer per óra, ami egy elektromos meghajtással működő járműhöz képest igencsak combos. Nulláról százra három másodperc alatt gyorsul fel, a gépet pedig 105 paci húzza.

Ha mindez nem lenne elég, mindenféle okoskütyüvel van felturbózva, többek között okostelefonról is lehet csatlakozni a géphez, így a motor tulajdonosa könnyedén ellenőrizheti bármikor a főbb paramétereket, sőt, azt is jelzi az alkalmazás, ha valaki megpróbálná esetleg meglovasítani.

A motor teljes otthoni feltöltése nagyjából 12 órát vesz igénybe, de egy gyorstöltéssel egy óra alatt is feltölthető az akkumulátor. Gazdaságos üzemmódban használva 235 kilométer tehető meg egy töltéssel, de a legnagyobb teljesítményt igénylő fokozatban is 140 kilométert gurulhatunk vele.

Szóval tényleg minden megvan benne, ami egy elektromos járműben meg kell, hogy legyen, de a Harley-Davidsont nem ezért szerettük és akik szeretik, ezután sem ezért fogják. A dizájn sem a megszokott Harley stílus, így aztán a kemény motorosok biztosan nem nyergelnek át ezután sem a LiveWire-re.

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/85113/pics/lead_800x600.jpg
Harley-Davidson,motor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?