Blogolj!

Futurisztikus helikopter forradalmasíthatja a városi közlekedést

Wattmester

A Bell Nexusra keresztelt billenőrotoros hexakopterét a CES konzumelektronikai show keretein belül mutatta be Las Vegasban. Az amerikai cég reményei szerint a Nexus egy olcsó és korszerű módja lehet a városi közlekedésnek.

Fotó: gizmochina.com

A Bell hosszú ideje jelentős szereplője a repülőgépek és helikopterek gyártására szakosodott ipari szegmensnek, ők építették meg például az első amerikai sugárhajtású vadászgépet, vagy a hangsebesség határát először áttörni képes kísérleti rakétarepülőgépet, de a holdraszállást szimuláló gyakorlógép is a nevükhöz fűződik. A repülőktől már csak a helikopterek gyártásához értenek jobban, több katonai célra fejlesztett legendás repülő szerkezet megalkotóiként tarthatjuk őket számon.

A cég mérnökei az elmúlt években a kor igényeinek megfelelően a helyből felszálló légtaxik fejlesztésén dolgoztak, ennek a munkának az eredményeként született meg a Bell Nexus prototípusa, amit a CES-en mutattak be Las Vegasban. A cég elnök-vezérigazgatója, Mitch Snyder úgy fogalmazott, a Nexus biztonságosabb, halkabb és olcsóbb lesz, mint eddig bármilyen civil helikopter, ráadásul hibrid meghajtással működik majd - elektromosan és gázturbinával -, hat légcsatornás propellerét pedig billenőrotoros rendszerben, hatszög alakban helyezték el a kabin fölött.

Éppen ez a billenőrotoros megoldás szolgálhatja leginkább a városi közlekedésben való használhatóságát, ugyanis ez teszi lehetővé, hogy a Nexus helyből fel tudjon szállni, majd vízszintes állásba fordítva a hat propellert nagy sebességgel haladjon - az első információk szerint 240 kilométer/órás csúcssebességet érhet el. Snyder 2025-re prognosztizálja a futurisztikus helikopter forgalomba állítását, és úgy fogalmazott, a Bell az egyetlen cég a világon, amelyik kellő tapasztalattal rendelkezik billenőrotoros gépek építésében, minden tudás a rendelkezésükre áll a projekt tökéletesítéséhez, csak össze kell hangolniuk a meglévő technológiákat.

A Nexus a tervek szerint személy- és csomagszállításra is alkalmas lesz, négy főt lesz képes szállítani a pilótán és a repülésmenedzseren kívül, ahhoz viszont, hogy a gép valóban légitaxiként üzemelhessen a világ nagyvárosaiban, megfelelően kialakjtott helikopter-felszálló platformok kiépítésére van szükség. A Bell szerint a Nexus vezetése nem lesz nehezebb, mint egy kis repülőgép irányítása és a beépített okos rendszerek több tehertől is megszabadítják a gép pilótáját.

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/67341/pics/lead_800x600.png
Bell,helikopter,közlekedés,légi taxi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?