Blogolj!

Óriási segítség a világ első úszó atomerőműve!

Wattmester

Hétvégén befutott a murmanszki kikötőbe Oroszország első úszó atomerőműve. A Roszatomnak régi terve a mozgatható atomerőmű fejlesztése, mert általa elektromosságot lehet vinni Oroszország nehezen megközelíthető, a világtól elzárt területeire is. Óriási segítség ez az ott lakóknak. A zöldek viszont már tiltakoznak is.

A Lomonoszov Akadémia nevű úszó atomerőművet gyártó Roszatom szerint az új konstrukció forradalmat hozhat az elszigetelt régiók energiaellátásában.

Az erőmű szombaton dokkolt Murmanszkban, ahová Szentpétervárról vontatták. A hajót még Murmanszkban tankolták fel nukleáris üzemanyaggal, majd innen indult útnak Csukcsföld felé, hogy árammal lássa el Pevek városát, amit a 86 kilométer széles Bering-szoros választ el Alaszkától.

Az úszó erőműnek egy széntüzelésű erőművet és egy öregedő atomerőművet kell leváltania. A Roszatom szerint az új modell akár 3-5 évig is biztosíthatja ötvenezer ember áramellátását.

A környezetvédelmi lobbisták és a zöld energia hívei már többször is aggodalmukat fejezték ki a projekt miatt. A Greenpeace egyenesen nukleáris Titanicnak nevezte az erőművet. Több környezetvédő csoport közös levelet írt Alekszej Lihacsovnak, a Roszatom vezérigazgatójának, akik a biztonsági előírások szigorú betartását követelik.

Természetesen meg lehet érteni mindkét felet, azokat is akiknek nincs, vagy akadozik az áramellátásuk és most kapnak rá megoldást és persze érthető a zöldek aggodalma is. De vajon melyik a fontosabb?

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/52992/pics/lead_800x600.png
ÁRAM,ATOM,atomerőmű,Roszatom,úszó atomerőmű
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?