Blogolj!

Nemcsak az áramütés sokkol...

Wattmester

...hanem a villanyszámla is. Különösen egy többtagú családnak megterhelő lehet a villanyszámla. Ha nem is bődületesen sokat, de pár ezer forintot azért lehet spórolni havonta. Lássuk hogyan!

Olvasólámpa és hangulatvilágítás - olcsóbb, mint a csillár

A villanyszámla tetemes részét a lakás világításának költségei teszik ki. A legtöbb háztartásban még mindig a régi típusú izzókat használják, melyek ugyan olcsóbbak, de sokkal többet fogyasztanak, ráadásul gyakran teljesen feleslegesen égnek. Ha spórolni szeretnél, akkor először is azokban a helyiségekben, ahol órákig ég a villany, cseréld le a hagyományos izzókat energiatakarékosra. Ez egy összegben ugyan nagyobb kiadást jelent, hiszen 1000-1500 forintot is kiadhatsz darabjáért, de cserébe hosszú élettartamot, a jó minőségű izzók esetén pedig szép fényt kapsz. Nem is beszélve a hónapokon, éveken át tartó megtakarításról. Emellett azzal is pénzt takaríthatsz meg, ha a csillár helyett olvasólámpát, illetve hangulatos, alacsony fogyasztású világítótesteket használsz - nem borítják ugyan fényárba a szobát, de a célnak így is tökéletesen megfelelnek.

Húzd ki azonnal!

A mai modern lakásokban a konnektorok környékét elborítják a különböző töltők és szórakoztató elektronikai cikkek villásdugói. A kényelemnek pedig megkérik az árát. A konnektorban hagyott töltők akkor is fogyasztják az áramot, ha nem használod őket, hasonlóan a stand by üzemmódban hagyott gépekhez. Nem is beszélve az asztali számítógépről, mely szinte zabálja az áramot, mégis órákat hagyjuk bekapcsolva használatlanul. Ha nincs kedved minden egyes gépet egyenként kihúzkodni, arra is van megoldás: már kaphatók olyan elosztók és konnektorok, melyeket akár távirányítóval is egyszerűen áramtalaníthatsz.

Áramzabáló háztartási gépek

A háztartási gépek közül az ELMŰ adatai alapján a fagyasztószekrény és a hűtőgép fogyasztja a legtöbb áramot. A készülékek optimalizálásával azonban máris spórolhatsz: minél hűvösebb helyen áll a hűtő, annál könnyebb dolga van, pláne akkor, ha rendszeresen jégteleníted, és nem teszel bele meleg vagy langyos hűtenivalót. A hőfokra is érdemes odafigyelni, hiszen egy hűtőben semmi szükség olyan hidegre, ami már megfagyasztja az élelmiszereket. A hűtőn kívül a mosógép használatán is spórolhatsz: a legrövidebb programokat használd, ne indítsd el csak pár bugyival, és a szárítógép helyett teregess: már ezzel is ezreket takaríthatsz meg hosszú távon.

Azt se felejtsük el, hogy a régi gépek többet fogyasztanak, mint új, energiatakarékos társaik, ezért - amint lehetséges - érdemes őket mielőbb lecserélni.

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/48419/pics/lead_800x600.png
ÁRAM,spórolás,villanyszámla
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?