Blogolj!

A törpék már a kamrában vannak

Wattmester

Mindenütt kiváló segítséget adhatnak a kisméretű, konténerben is elhelyezhető, néhány megawatt teljesítményt szolgáltató berendezések, ahol – és persze ez az elsődleges kívánalom – van megfelelő mennyiségű folyóvíz és vízesés.

A szentgotthárdi törpe vízierőmű kb. 100 háztartás energiaszükségleteit látja el. / Fotó: szentgotthard.net

A törpe vízerőművek elláthatnak egy-egy kisebb települést vagy akár nagyobb mezőgazdasági üzemet árammal. Nem igényelnek jelentős karbantartást és nagyon fontos, hogy ott is áramot tudnak szolgáltatni, ahol nincs hálózati hozzáférés, távvezeték.

Hasonló szerepe lehet a kis és törpe atomreaktoroknak is.

Angliában jelentős erőkkel kísérleteznek kis reaktorok építésével. Az illetékes miniszter is támogatja a terveket. Ezek nemcsak önálló munkára alkalmasak, hanem ilyenekből modulszerűen lehetne kiépíteni nagyobb erőműveket is, mert egyszerűbb a felépítésük. A tervezők állítása szerint akár a megújulókkal szemben is versenyképessé válhatnak. A tervezői bizakodásokban persze az is benne rejlik, hogy ha növekszik az ilyen kis reaktorok telepítése iránti igény, akkor az áruk is csökkenni fog. Mert bizony, jelenleg viták folynak a költséghatékonyságukat illetően. Ugyanakkor a fejlesztő nagyvállalatok bizakodóak, mert azt állítják, hogy alig másfél évtized alatt akár ezer darabot is lehetne szállítani belőlük és világpiacuk több száz milliárd dollárosra is bővülhet.

Mindenesetre az biztató, hogy az USA-ban már eljárás alatt van 50 megawattos kis reaktorok engedélyeztetése. Ezek tényleg nem túl nagyok, ha belegondolunk, hogy a mi „régi” paksi blokkjaink ennél tízszer nagyobb teljesítményűek. Viszont nagy előnyük, hogy modulszerűen akár tizenkettő is csatlakoztatható egymáshoz, ami ugye, már 600 megawattos teljesítményt jelent. És mivel modulokból épülne fel az egység, a fellépő igények függvényében akár le is lehet állítani belőlük egyet-kettőt. Majd ha az igény újra megnő, vissza lehet kapcsolni. Ígéretes kilátások. Figyelembe véve, hogy mindig előnyös, ha többféle, egymást kiegészítő variáció létezik egy műszaki kérdés megoldására.

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/46770/pics/lead_800x600.jpg
atomerőmű,törpe,vízerőmű
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?