3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Az oroszok nem titkolják: űratomerőművet fejlesztenek

Wattmester

„Űratomerőmű” kifejlesztésének tudományos előkészítésére adott megbízást a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási konszern az Arszenal szentpétervári konstruktőr irodának. Ám a szakemberek egy része nem látja sok értelmét a próbálkozásnak.

Az elképzelés szerint a berendezés lézersugár segítségével továbbítana energiát műholdaknak. Az energia előállításáról egy olyan reaktor gondoskodna, amelynek kifejlesztése 2010 óta folyik – adta hírül nemrég, a feladat meghatározását tartalmazó dokumentumra hivatkozva, az Izvesztyija moszkvai napilap.

Az Enyergija rakéta- és űrtechnológiai társaság tavaly földi körülmények között már végzett sikeres lézeres energiatovábbítási kísérleteket: másfél kilométeres távolságra sikerült így energiát eljuttatnia.

Az ötletgazdák most energiaforrásként 100-1000 kilowatt teljesítményű űrreaktorban gondolkodnak, az Arszenalnak pedig a jövő év november végéig kell előterjesztenie javaslatait a Roszkoszmosznak a feladatra alkalmas műhold küllemére, műszaki jellemzőire és arra, hogy miként lehet az űrbe juttatni, ott pedig különböző orbitális pályákra állítani, illetve rendkívüli helyzetekben is garantálni a biztonságosságát.

Hasonló berendezéssel már volt tapasztalata a szovjet űrkutatásnak, igaz, nem feltétlenül pozitív. A Szovjetunióban – éppen az Arszenalnál – több mint harminc olyan űrberendezést gyártottak, amelyet egy, ma már a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó, és továbbra is kozmikus reaktorok kifejlesztésével foglalkozó vállalatnál, a Krasznaja Zvezdánál előállított nukleáris energiaforrással szereltek fel. 1978-ban egy izotópos energiaforrás, a Kozmosz-954 műhold kanadai területre zuhant, amiért a Szovjetuniónak több mint 10 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie.

A szakemberek egy része nem látja sok értelmét a próbálkozásnak, amelyről az Űrpolitikai Intézet elemzőközpont tudományos vezetője, Ivan Moiszejev például úgy véli, hogy a nagy energiaveszteség miatt nem lesz gazdaságos. A Ciolkovszkij Űrkutatási Akadémia levelező tagja, Andrej Ionyin viszont érdekesnek tartja a projektet, mondván: lézertechnológia segítségével lehetségessé válhat mikroműholdak eljuttatása a naprendszerünkön kívülre.

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/46207/pics/lead_800x600.jpg
atomerőmű,Roszkoszmosz,űrerőmű
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?