Blogolj!

Hova érdemes házi szélerőművet telepíteni?

Wattmester

Ha házi szélgenerátorral akarunk elektromos energiát termelni, akkor előzetesen érdemes méréseket végezni. A széltérkép már eleve megmutatja, hogy főként a Kisalföldön, a Dunántúl és az Északi-középhegység egyes vidékein érhetünk el kiemelkedő teljesítményt a szélkerekekkel.

A szélmérés egyik változata, amikor egy hosszabb időszakon át szélmérő tornyokra telepített anemométerekkel vizsgálják a szelet.

A másik megoldás az ún. szoftveres szimulációs módszer, amelynél a már előre bemért értékek segítségével más magasságokban és helyeken is prognosztizálható az ott jellemző energiatartalom. Magyarország európai viszonylatban mérsékelten szeles terület, az átlagos földfelszíni szélsebesség 3-5 m/s körül mozog. Energetikai szempontból azok a helyszínek ígéretesek, ahol a telepítés tervezett magasságában a várható évi átlagos szélsebesség legalább 6 m/s. Az erőmű magassága is fontos szempont, hiszen kis magasságokban változékony a szél iránya és intenzitása. Ezért a szélgenerátorokat jóval a tereptárgyak fölé érdemes emelni az egyenletes és lassan változó irányú erős széljárás érdekében.

Az alábbi videó pofonegyszerűen magyarázza el, hova érdemes szélerőművet telepíteni:

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/45247/pics/lead_800x600.jpg
házi szélerőmű,telepítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?