Blogolj!

Csernobilban lesz az ukrajnai atomerőművi kiégett fűtőelemek temetője

Wattmester

Óriási pénzt emészt fel Oroszországnak az atomerőművi kiégett fűtőelemek tárolása, kezelése. Ám még így is megoldatlan marad az atomhulladékok végleges elhelyezésének kérdése. Az ukránoknak megoldódni látszik ezen helyzete.

Az ukrán állami atomenergetikai társaság, az Energoatom megkezdte egy olyan központi tároló építését, amelyben kiégett atomerőművi fűtőelemeket őriznek majd – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A beszámoló szerint a létesítményt a belorusz határtól nem messze, Csernobilban, az 1986-ban felrobbant egykori nukleáris erőműegység közelében, annak 30 kilométeres övezetén, az úgynevezett zónán belül alakítják ki.

A tároló a tervek szerint két év múlva készül el. Az építés költségeit 1,4 milliárd dollárra becsülik.

Feltehetően három ukrajnai atomerőműből – a rivneiből, a hmelnickijiből és a dél-ukrajnaiból – kerülnek majd az elhasznált üzemanyag-kötegek a speciális raktárba, ahol száz évig őrzik és kezelik őket, mégpedig a Holtec International amerikai társaság technológiája szerint. Most – saját kapacitás híján – Ukrajna évente egyes adatok szerint mintegy 200 millió dollárt, mások szerint csaknem 100 millió eurót költ arra, hogy az energiatermelő atomrektorokból kiemelt fűtőelemeket feldolgozásra Oroszországba szállítsák.

Sajtójelentések szerint ugyanakkor még így is megoldatlan marad az atomhulladékok végleges elhelyezésének kérdése. Márpedig bőven termelődik ilyen hulladék a szovjet utódállamban. Az ottani 4 atomerőműben működő, összesen 15 blokk ugyanis az ország villamosenergia-fogyasztásának több mint felét adja, és ezzel a mutatóval Ukrajna – a 72,3 százalékos arányt képviselő Franciaország után – a 3. helyen áll a világon.

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/45167/pics/lead_800x600.jpg
atomerőmű,Csernobil,fűtőelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?