3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Mi a célja Szaúd-Arábiának a saját uránkitermeléssel?

Wattmester

Szaúd-Arábia saját uránjának kitermelése egy újabb lépést jelentene afelé, hogy az ország önellátó legyen nukleáris fűtőanyagból, és ez gazdasági szempontból is észszerű lenne – idézte a Reuters hírügynökség az arab olajkirályság atomterveinek végrehajtásáért felelős kormányintézmény, az Abdalla királyról elnevezett, rijádi nukleáris és megújuló energetikai központ (KACARE) elnökét, Hasim Jamanit.

Az arab államnak - a korábban közzé tett, előzetes becslések szerint - mintegy 60 ezer tonnányi uránérc-tartaléka lehet.

A szaúdi kormány képviselője arról azonban nem beszélt a múlt héten Abu Dhabiban, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség égisze alatt megtartott nemzetközi atomenergetikai konferencián, hogy országa urándúsításra és -feldolgozásra is törekszik-e, márpedig a nukleáris üzemanyagciklus e két lépése különösen kényes, mivel lehetőséget nyithat a hasadóanyagok katonai célú alkalmazására – áll a Reuters jelentésében. Igaz, a hírügynökség hozzáteszi:

a világ első számú olajexportőre határozottan hangoztatja, hogy kizárólag békés célokra akarja használni az atomot.

Szaúd-Arábia a minap már tender előtti tájékoztatást kért a potenciális atomerőmű-építőktől, azaz amerikai, dél-koreai, francia, japán, kínai és orosz nukleáris cégektől, amelyekkel már korábban is folytatott egyeztetéseket. Így gyakorlatilag megindult az atomprogram megvalósítása előtti versenyeztetési folyamat, amely a hírek szerint egyelőre két reaktorblokk építésére vonatkozik. Szaúd-Arábia, ugyancsak a Reuters jelentése szerint, 2032-ig 17,6 GW atomerőművi kapacitás megépítését tervezi, ami 17 új blokk építését jelentheti.

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/44865/pics/lead_800x600.jpg
ATOM,kitermelés,Szaúd-Arábia,urán,urándúsítás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?