3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

A Napot akarják a Földre hozni

Wattmester

A legenda szerint Prométheusz ellopta a tüzet az istenektől az embereknek, aminek nem lett jó vége, ám kései utódai ma sem nyugszanak: a Napot akarják a Földre hozni.

A tudósok 60 éve állítják, hogy csupán idő kérdése, mikor sikerül beindítani az első önfenntartó földi termonukleáris fúziós reaktort. A pontos választ firtató kérdésekre, hogy mégis, ez mikor következik be, ugyanazt mondják ma is, mint 60 éve: még 20-25 évre van szükség.

Jelenleg a fúziós energiatermeléséhez vezető út legfontosabb állomása a dél-franciaországi Cadarache-ban a tényleges megvalósulás szakaszába lépett ITER (Internetional Termonuclear Experimental Reactor)

A világ jövőbeli villamosenergia-ellátásának az egyik legperspektivikusabb módja lehet a magfúzió.

A fúziós üzemanyag két összetevője a deutérium és a trícium, amelyek a hidrogén nehezebb és ritkábban előforduló izotópjai. A deutérium évmilliókig elegendő mennyiségben megtalálható a természetes vizekben, a trícium viszont rendkívül ritka a természetben, de előállítható a Földön szintén hatalmas mennyiségben található fémből, a lítiumból. A lítiumot elektromos berendezések (mobil, notebook) akkumulátorában szintén használják.

A fúziós üzemanyag tehát gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll. Ez az energia emellett rendkívül környezetbarát, hiszen az energiatermelés szén-dioxid és egyéb káros anyag kibocsátásától mentes. A fúziós erőművekkel hatalmas mennyiségű energia termelhető folyamatosan és állandó teljesítmény mellett. Ha például egy egymilliós lélekszámú város energiaigényét vesszük, akkor azt 400 ezer tonna szén, 250 ezer tonna olaj vagy mindösszesen 60 kg fúziós üzemanyag fedezheti. Egy másik szemléletes példa: 1 liter tengervíz és 5 gramm lítiumérc felhasználásával annyi energia termelhető, mint amennyit 360 liter benzin elégetésével nyerhetünk. Ha a fúziós energiatermelés megvalósulna, akkor képes lenne hosszú távon határtalan mennyiségű energiát biztosítani az emberiségnek.

Forrás: demokrata.hu

Címkék: termonukleáris
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/44764/pics/lead_800x600.jpg
termonukleáris
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?