Blogolj!

Ilyen szélerőművet még tuti nem látott

Wattmester

Alig két hete, munkába állt a világ első olyan tengeri szélfarmja, melynek nem építettek szilárd talapzatot. A turbinákat hordozó oszlopok lebegnek a vízben, és egy különleges megoldásnak köszönhetően, mindig az aktuális széljárásnak és áramlatoknak megfelelően fordulnak.

A norvég gyártó, a Statoil, olyannal rukkolt elő, melyre a világon korábban még nem volt példa. Elkészítették az első mélytengeri szélturbinákat, melyek oszlopait nem kell szilárd talpazatra állítani a vízben. Elegendő azokat kipányvázni a tengerfenék aljára, és a turbinákat vezérlő különleges szoftver elvégzi a többit: az áramlatok és a széljárás alapján, mindig függőlegesen tartja a tornyot. Az első ilyen turbinák a napokban kapcsolódnak be a termelésbe.

A Hywind névre keresztelt szélfarm oszlopai méreteiket tekintve is lenyűgözőek. 175 méter magasra nyúlnak és közel 10 ezer tonnát nyomnak. Mégsem rögzítették azokat szilárd talpazatra, mint elődeiket. Az építmények alja csupán ballasztot kapott, és távirányítású robot-tengeralattjárók végezték el a tengerfenékhez rögzítést, néhány speciális tartókábel révén. A lapátok viszont lényegében szabadon mozognak, és az uralkodó széljárásnak megfelelően fordulva termelik a villamos energiát. Az üzemelést egy speciális szoftver vezérli, melyet külön ehhez a turbinákhoz fejlesztettek ki.

A lebegő tornyok kifejlesztése azért óriási jelentőségű, mert ez a technológia akár az óceánokon elvégzett, mélyvízi telepítéseknél is alkalmazható lehet, vagyis mindazokon az egyébként alkalmas széljárásokkal bíró vízterületeken, ahol a mélység miatt nem, vagy csak indokolatlanul drágán lehetne megépíteni az offshore erőművek talpazatát.

Forrás: origo.hu

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/44412/pics/lead_800x600.jpg
lebegő szélerőmű
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?