Blogolj!

Mennyi áramot termel a napelem

Wattmester

Gondolkozol a napelemen, de nem tudod, hogy mennyi áramot termel? Szerencsére – az utóbbi években kidolgozott számítógépes programoknak köszönhetően –, a tényleges termelést ma már jó eséllyel előre lehet modellezni.


Magyarországon területtől függően eltérő lehet a napelem rendszerek éves energiatermelése

A magyarországi, átlag napsütéses órák száma, valamint a domborzati viszonyok alapján illetőleg a mérési körülményektől-, időjárástól és ezáltal az áramerősség nyújtási képességtől függően, évi 1100-1250 kWh-t (kilowatt órát) termelhetünk egy 1 kWp (1 kilowatt csúcsteljesítményű) optimálisan tájolt rendszerrel.

Amennyiben tehát az elvárt teljesítmény 4400 kWh, nem árt egy 3,5-4,0 kWp-es rendszer telepítésében gondolkodnunk. Egy 1 kWp (1000 Wp maximális teljesítményű) napelem rendszer pedig nagyjából 6-8 m2 (tető)felületet igényel, amely adattal a tervezésnél szintén nem árt előre kalkulálni.

Kiszámítható a valós hozam

Jelenleg, a szabvány számítások és ökölszámokon túl pontosabban is kalkulálhatjuk éves termelésünket. Megkaphatjuk a várható valós energiatermelést, ha a napelem rendszer elvárt energiatermeléséből, pontosan meghatározva a napelemek dőlésszögét valamint a déli iránnyal bezárt szögét, levonjuk a rendszer várható veszteségét.

Azonban a napelem rendszer előre vetített energiatermelésének kiszámításakor nem árt figyelembe venni azt a tényt, hogy a napelem egy óra alatt leadott kWp (kiloWattpeak= csúcsérték) maximális teljesítményét a napsütés és ezáltal a napelem leadott áramerőssége jelentősen befolyásolhatja. A fizikaóráról emlékezhetünk a következő képletre:

P= U*I

Vagyis a leadott Watt teljesítmény (P) az állandó feszültség (U) és az áramerősség (I) függvényében változik, mivel bár a feszültség állandó, de a napsütés intenzitása adott napon belül is időjárás, napszak-, valamint éves szinten évszak függvényében jelentősen eltérhet, így az energiatermelés elmaradhat a várttól.

A pontos hozam meghatározásához szimulációs program is használható. A programba megszerkeszthető az ingatlan és annak teljes környezete (pl. kémény, fa, szomszéd háztető, stb.), és a pontos terméktípusok is megadhatók, a napelemek elhelyezése kirajzolható. Ez segít abban, hogy az esetleges árnyékhatásokat és egyéb külső befolyásoló tényezőket meg lehessen határozni és egy átfogó képet kapjunk a rendszer jövőbeni termeléséről. Így a meglepetések és a csalódások is elkerülhetőek.

Forrás: napelem.blog.hu

 

 

Címkék: ÁRAM, napelem
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/43855/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM,napelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?