Blogolj!

Megszűnik a szmogriadó?

Wattmester

Forintban kimutathatóan tudjuk, hogy mennyi a különbség azonos négyzetméterű távhővel fűtött lakások javára – állítja dr. Mitnyan György, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a távhő ma reneszánszát éli Magyarországon. Jövőre az Erzsébet-hídon át már Budapest belvárosába is megérkezik a távhővezeték, s innentől kezdve az V., VI., VII. és VIII. kerület közel 200 ezer lakása számára is elérhetővé válik a távhőrendszerekre való csatlakozás. A Wattmester blog interjúja.

Tiszta levegőért, a távfűtés nem gáz! – hirdeti a Főtáv Zrt. leányvállalata, a FŐTÁV-Komfort Kft. legutóbbi konferenciájának jelmondata. Az embereknek ennek ellenére gáz, hiszen – elsősorban az ára miatt – jobban szeretik a gázt, mint a távfűtést. Miért tartották fontosnak a konferencia megrendezését?

A Klímabarát Települése Szövetségének elnöke keresett meg minket, ami jó alkalmat kínált arra, hogy a régi, sztereotípiaként beégett panelfűtés ügyét és egyéb, aktuális témákat terítékre vehessük. Szerencsére az élet rácáfol a panelfűtéses logikára - amivel a távfűtést illették -, hiszen százas nagyságrendben csatlakoznak hozzánk új lakóparkok vagy csatlakoznak vissza - például XX. kerületi lakóközösségek - a távfűtéshez. Ez a Főtáv napi gyakorlata. A klímabarátság, a környezettudatosság, a hatékonyság - és persze az árelőnyök - ma már a távhő mellett szólnak. Ez a konferencia pedig ennek elemit boncolgatja.

Ez azt jelenti, hogy a budapesti távfűtéses lakásokban nemcsak a meleg, hanem a kedvezőbb tarifák miatt érzik jobban magukat a lakók télen?

A rezsicsökkentés és a Főtáv hatékonyságának javulása már most eredményezett a számlák összegében csökkenést. Ha a körülbelül 50 kilométernyi vezetékszakasszal megépítjük a városi hőgyűrűrendszert, amelyekben a most még szigetszerűen , szaknyelven csillagpontosan működő egyes hőkörzeteket összekötjük, akkor a hőtermelőinket árversenyre kényszeríthetjük. Ennek révén

újabb árcsökkenést lehet majd tapasztalni a számlákon. Uniós források felhasználásával a Főtáv gerinchálózata, a hőgyűrű rendszer most épül majd ki, ami nekünk egyelőre komoly versenyhátrány a gázvezeték- vagy villamosenergia-rendszerekkel szemben.

Ennek ellenére a Főtáv versenyképes árakat tud adni például nagy ingatlanfejlesztőknek. Így összességében a lakossági és az ipari szektorban évente 30 megawatt, azaz egy Kaposvárnyi új fogyasztószám-bővülést értünk el 2016-ban és ennél nagyobb növekedést fogunk regisztrálni 2017-ben. Nyugodtan mondhatjuk, reneszánszát éli a távhő napjainkban.

Kimutatható a kedvező árváltozás a például két-három szobás cirkóval, illetve a távhővel fűtött lakás esetén utóbbi javára?

Forintban kimutatható pontos adatokat tudunk mondani, mennyi a különbség azonos négyzetméterű nem távhővel, illetve távhővel fűtött lakások esetén a távhő javára.

Ugyanakkor Budapest belvárosában még nincs jelen a távhő, mikorra várható a rendszer kiszélesítése?

Az elmúlt időszakban a Városház utcában már letettük az alapvezetékeket, 2018-ban pedig az Erzsébet-hídtól a Kossuth Lajos utcáig a távhő gerincvezeték is kiépül a föld alatt . Innentől kezdve az V., VI., VII és VIII. kerület mintegy 200 ezer lakása számára belátható időn belül elérhetővé válik a távhőrendszerekre való csatlakozás.

Ez a környezetvédelem szempontjából azt jelenti, hogy több ezer tonnával csökkenhet évente a széndioxid, és egyéb káros anyagok, illetve a por kibocsátása a pesti belvárosban. Könnyen lehet, hogy nem kell szmogriadót elrendelni a jövőben.

A pesti belváros távhőre kötésvel több évtizedes lemaradást dolgozunk le 2018-ban.

A lakók erre hogy jelentkezhetnek?    

Amennyiben a lakóközösségek úgy döntenek, és megkeresik a Főtáv Zrt.-t, akkor pontos időpontot, háttérműszaki tanácsadást, szükség esetén akár kivitelezési segítséget is tudunk nyújtani.

Biztosan megérheti a váltás, hiszen a készülő tizenkét budapesti nagy irodaházból tízben távhőszolgáltatást vesznek igénybe.

Büszkék vagyunk rá, hogy a nagyberuházásokhoz köthető árversenyekben is jól tudunk szerepelni. Ha a nagy ingatlanfejlesztők, multinacionális vállalatok a távhőben látják a jövőt, akkor jó úton járunk. Lakóparkok esetében is van több példa arra, hogy 300-700 lakásos társasházak  a távhőt választották.

A jövő bizonyos mértékben a geotermikus energia felé fordulást jelenti. Ez nem rontja a versenyképességet, hiszen sokkal drágább?

Budapesten a geotermia a gyógyforrások kímélése miatt jelenleg nem opció. Nagyon korlátozott mértékben a fürdők által már elhasznált melegvíz energiáját tudjuk hőátadás formájában igénybe venni, például az állatkerti épületek fűtéséhez, illetve az Állatkert fejlesztésének második üteméhez.

A Főtáv Zrt működése ma sokkal gazdaságosabb, mint korábban azzal együtt, hogy a szektorális állami támogatás mértéke 50 milliárdról 20 milliárd forintra csökkent. Mi tette ezt lehetővé?

A Főtáv Zrt.-nél a támogatáscsökkenés jelentős, milliárdokban mérhető. Cégünk törekszik a hatékony működésre az öt százalékos áfa, a rezsicsökkentés és  az állami támogatás szűkülése mellett. Ennek egyik iránya a bővülés. Említettem, hogy egy Kaposvárnyi mértékű új fogyasztócsatlakozást értünk el 2016-ban, és ennél több lesz 2017-ben. A gazdaságos működés elérésének másik eszköze a belső hatékonyságjavítás. Kevesebb gépkocsival, kevesebb kollégával látunk el ugyanannyi, sőt sok esetben még több feladatot. Harmadrészt: ma már a speciális távfűtési berendezések, a hőközpontok  gyártásában a Főtáv Komfort Kft. a legnagyobb a piacon, ami azt jelenti, hogy a korábbi harminc helyett évi 140-re emelkedett az általa gyártott hőközpontok száma. Negyedrészt: az automatizálás, gépesítés is növeli a hatékonyságunkat. Ennek része az említett berendezések távfelügyeletbe való bekötése. Így nem a szakemberek mennek a hőközpontokhoz különböző gombokat csavargatni vagy a leolvasást elvégezni, hanem a társasházak hőközpontjaiból, számítógépek küldik az adatokat a Főtáv Zrt. agyközpontjába. Ott a monitor mögül egy kollégám tudja ki- vagy bekapcsolni a távfűtési rendszert, vagy állít a hőmérsékleten, a lakosság igényeinek megfelelően. Szerteágazó intézkedések sokaságával lehet biztosítani azt, hogy a társaság a milliárd feletti profitját tartani tudja, miközben a beruházásaink – köztük a gerinchálózatépítés - évi tíz milliárd forintos kiadást jelentenek.

Kevesen tudják, hogy napjainkban a távhő szektorban a több, mint 20 milliárd forintos állami támogatást lényegében a rezsicsökkentés miatt kieső bevételek kompenzálására kapják a szolgáltatók.

A központi szabályozás eredményeként a rezsicsökkentés által be nem szedett forintokat pótolja vissza az állami költségvetés a távhőszolgáltatók támogatásával. A beszedett bevételekből kell biztosítanunk a fejlesztéseinket és a napi működésünk költségeit is. Ez nagyon kemény kihívás a távhőrendszernek, de a Főtáv Zrt. gazdálkodása abba az irányba halad, hogy 2022-re akár nulla forint állami támogatás mellett is működőképes maradhasson a vállalat.

Egyébként Mitnyan György odahaza mivel fűt?

A XII. kerületben lakom, ahol sajnos csak tizenegynéhány méter távhővezeték van, így aztán én is gázzal vagyok kénytelen fűteni. Ezt őszintén sajnálom, mert távhős lakásban lakni – bármilyen hihetetlen – ugyanennyi négyzetméteren olcsóbb lenne. Vettem a fáradságot, kiszámoltam. Azért jó hírem is van a budaiaknak: a távhővezetékek a Széll Kálmán tértől lassan indulnak a János kórház felé, tehát a környék lakóival együtt előbb-utóbb alternatívaként én is választhatom majd a távfűtést.  

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/43811/pics/lead_800x600.jpg
BUDAPEST,DR. MITNYAN GYÖRGY,FŐTÁV,REZSICSÖKKENTÉS,SZMOGRIADÓ,TÁVHŐ
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?