Blogolj!

Az új magyar találmány, szemétből készül és még energiát is termel

Wattmester

A szemétből energiát termelő Platio térkövet egy csapat fiatal magyar srác hozta tető alá, és folyamatosan azon vannak, hogy még többet tanuljanak, tökéletesre fejlesszék a terméket és mielőbb piacra is dobják. 

Mivel sokak számára az esztétikum is fontos, a napelemes technológiák következő generációja már integrált megoldásokra fog épülni: egyre többször találkozhatunk már tetőcserépbe vagy homlokzatba integrált megoldásokkal – így nem fogják elcsúfítani az éktelenkedő napelemek a házakat. Ezt a tendenciát szeretnék folytatni a Platio megálmodói, a napelemek burkolatba való integrálásával, amely azonban amellett, hogy esztétikus megoldás, egyben épp annyira figyelemfelkeltő is, hogy szemléletformáló hatással legyen környezetére. Márpedig a burkolatok mindenhol ott vannak a városokban, nem lehet kikerülni őket.

A srácok célja a Platio-val egyrészt a városi smart city eszközök szigetüzemű ellátása, másrészt az épületek zöld-energiával való ellátása.

Előbbi nagyon fontos, hiszen a mai városi ember mindennapjait sosem határozta meg annyira az elektromos áram iránti igény, mint ma. Áram kell a telefonjainkhoz, az internethez, az utcai világításhoz, a jegyautomatákhoz, az utcai tájékoztatórendszerekhez és így tovább. Az információhoz való hozzáférésünk tehát nagyban függ az elektromos hálózattól, aminek infrastruktúrája azonban korántsem annyira kiépült mindenhol, mint gondolnánk. A főleg napelemes technológiára épülő szigetüzemű megoldások azonban lokális és zöld energiaforrást tudnak biztosítani. E technológia burkolati szintű alkalmazásával pedig végre nagyobb besugárzott felületen történhet a napenergia hasznosítása - ez a Platio egyik fontos alkalmazási területe.

Az épületek zöld-energiával való ellátása nem újkeletű téma, azonban a napelem gyártók ez idáig nem annyira az esztétikumra, mint inkább a teljesítményre koncentráltak. Ezt próbálják a most térkővel orvosolni.

Jó hír számukra – és ezáltal nekünk is –, hogy itthon is ugyanannyira nagy az érdeklődés a fenntartható és környezetbarát építészeti megoldások iránt, mint világszerte. Ez abból ered, hogy itthon rengeteg külföldi cég, például ingatlanfejlesztő cég van jelen, akik hozzák magukkal a világszerte zajló trendekre való érzékenységüket. Egy előrelátó hazai ingatlanfejlesztő vagy építész iroda pedig igyekszik szem előtt tartani ezt és izgalmas megoldásokkal próbálja vonzani a potenciális ügyfeleket.

Nagyon nem mellékes, hogy a térkő szemétből készül! Egyelőre többnyire ipari eredetű használt műanyagból készülnek az elemek, de később a lakossági hulladék felhasználása is lehetővé válik majd.

Forrás: okoanyu.blog.hu

Címkék: ÁRAM, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/43372/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?