Blogolj!

Oké, hogy fotovoltaikus erőműveket építenek Magyarországon, de mi az?

Wattmester

Tegnap olvastam az alábbi cikket arról, hogy fotovoltaikus erőműveket építenek Magyarországon. Ez ugyan nagyon szép cselekedet, hiszen újrahasznosított energiáról van szó, de ha valaki egy ilyen hírt lát és nem szakmabeli, honnan a fenéből tudja, hogy mit jelent az szó, hogy fotovoltaikus?

Egy oroszlányi és egy felsőzsolcai fotovoltaikus erőmű létesítéséhez  összesen több mint 6 milliárd forint támogatást kap a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság - az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

A projekt leírása szerint Oroszlány külterületén, a Bokodi-hűtőtó mellett 17,208 megawatt névleges teljesítőképességű,  fotovoltaikus erőmű épül, a megtermelt energiát a közcélú hálózatba táplálják. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 79 970,45 gigajoule-lal nő, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége 21 671,99 tonnával csökken. A támogatás meghaladja a 3,2 milliárd forintot.

Felsőzsolcán, a Felsőzsolca és Onga közötti 3605. számú út mellett 16,632 megawatt névleges teljesítőképességű fotovoltaikus erőművet létesítenek. Az erőmű termelésével évente 20 748 753 kilowattóra villamos energia értékesíthető a kötelező átvételi rendszerben. A beruházás eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 74 695,51 gigajoule-lal nő, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége 20 242,48 tonnával csökken. A támogatás több mint 3,1 milliárd forint.

A hír után térjünk vissza a kérdésre!

A fotovoltaikus szó jelentése: napenergia alapú, napelemes. A napelemet hívják még fotovillamos elemnek is, ­– és mint most megtudtuk – fotovolatikusnak is. Ez utóbbi elnevezés az idegen photo-voltaikus kifejezésből származik és a magyar szakirodalom olykor PV elemnek is nevezi.

Szumma szummárum, a fotovoltaikus erőmű, nem más, mint napelemes erőmű.

Forrás: MTI

 

Címkék: ÁRAM, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/41566/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?