Blogolj!

Norvégia lemond 65 milliárd dollárról - a természet védelme mindennél fontosabb nekik

Wattmester

A norvégok számára a természeti értékek védelme még saját jólétüknél is fontosabb lehet – ez szűrhető le abból, hogy társadalmi nyomásra lemondanak a csodás szépségű Lofoten-szigetek környezetében lévő hatalmas tengeri olajmező tervezett kitermeléséről.

Lofoten-szigetek - Fotó: AFP

Az egy hónap múlva esedékes parlamenti választások előtt egyik párt sem meri vállalni, hogy feloldja az északi sarkkör közelében fekvő Lofoten körüli kutatási tilalmat, s ezzel a gyakorlatilag az olajtermelésből néhány évtized alatt meggazdagodott ország lakossága ellen forduljon. Az olajipari lobbi szorgalmazta a terület kutatásának engedélyezését, s erre a két vezető erő, a munkáspárt és a konzervatívok is valamennyire hajlottak volna, ám a szükséges többség összeszedése a terveket bőszen ellenző, az olajmentes Lofotenért síkraszálló kisebb pártok miatt rendre meghiúsult.

A tét óriási, hiszen a Lofoten körüli olajbányászatra szükség lenne ahhoz, hogy Norvégia szinten tudja tartani olaj- és gázkitermelését, amely így 2025-től leszálló ágba juthat. A 2004-es csúcs óta eddig 12 százalékkal esett vissza a kitermelés. A Lofoten környékén kormányzati becslések szerint 1,3 milliárd hordó olajegyenértékű nyersolajat és földgázt rejt a tengerfenék, míg a Konkraft ipari csoport 3 milliárd hordóra teszi a mennyiséget. Akárhogyan is, a kitermelhető energiahordozók mai áron legalább 65 milliárd dollárt tennének ki. Ezt pedig az olajosok szerint kár lenne elveszíteni, ám a társadalom más szempontot is a nyers profitérdekek elé helyez. Nevezetesen a klímavédelmet, amelyre a norvégok hatalmas összegeket költenek.

Forrás: vg.hu

Címkék: HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/41108/pics/15022866813032137_800x600.jpg
HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?