3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Megújuló energiaforrással előállított ehető por vethet véget az éhezésnek világszerte

Wattmester

Alig lesz szükség valamire a jövő vacsorájához. Elképzelem, ahogy az első randin beül egy pár egy romantikus étterembe, végigfutják az étlapon szereplő porokat, rendelnek, majd boldogan kanalaznak. A viccet félretéve, nagyon is lehetséges, hogy ez a felfedezés vet majd véget az éhezésnek világszerte.

Finn kutatók egy megújuló energiaforrással működtetett rendszer segítségével igen tápláló anyagot hoztak létre. A por előállításához csupán elektromosságra, vízre, szén-dioxidra és mikrobákra volt szükségük.

A szintetikus táplálékot a Lappeenrantai Műszaki Egyetem (LUT) és a VTT Finn Műszaki Kutatóközpont közös projektjének munkatársai alkották meg. Miután a szakértők a nyersanyagot egy bioreaktorban elektrolízisnek tették ki, olyan por született, amely 50 százalékban fehérjékből és 25 százalékban szénhidrátokból állt. A kutatók szerint a termék textúrája módosítható a folyamatban használt mikroorganizmusok kicserélésével.

Juha-Pekka Pitkänen, a VTT szakértője szerint a következő lépés a rendszer optimalizálása lesz. Jelenleg a kávéscsésze nagyságú bioreaktor 1 grammnyi port 2 hét alatt állít elő.

A kutató úgy véli, hogy nagyjából egy évtizedre lesz szükség, mire széles körben is elérhetővé válik a technológia hatékony változata.

A tökéletesített eszköz hatalmas hatással lehet az emberiségre. A rendszerrel csökkenthetnénk az éhezést és táplálékhoz juttathatnánk azon régiókat, melyek nem alkalmasak a mezőgazdasági termelésre. Pitkänen szerint a technológiát többek közt sivatagokban is alkalmazhatnánk, olcsó, de tápláló ételt biztosítva azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Jero Ahola, a LUT munkatársa hozzátette: a rendszer a környezeti tényezőktől függetlenül működik, így állandóan el tudja majd látni a populációkat. A technológia fenntartása nem igényel olyan hőmérsékletet, páratartalmat és talajminőséget, melyek a mezőgazdasági termelés számára elengedhetetlenek.

A szakértők úgy vélik, hogy az eszköz az üvegházhatású gázok globális kibocsátását is csökkentheti. Napjainkban a húsipar az efféle anyagok előállításának 14-18 százalékáért tehető felelőssé, az állattenyésztés ráadásul rengeteg olyan területet emészt fel, melyet más célokra is fel tudnának használni.

Az új, megújuló energiaforrással működő rendszer egy nap sokkal kisebb és olcsóbb alternatívája lehet az egyre fenntarthatatlanabb mezőgazdasági módszereknek.

Forrás: 24.hu 

 

Címkék: HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/40902/pics/lead_800x600.jpg
HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?