Blogolj!

Robothalakat küldenek Fukusimára

Wattmester

A 2011. márciusi fukusimai katasztrófa következtében megsérült atomerőmű egyik blokkjában ez idáig nem tudták felmérni a valós helyzetet. Ám japán kutatóknak köszönhetően, ez most változni fog. A cél elérése érdekében különleges „robothalat” fejlesztettek ki. 

 A Kyodo hírügynökség jelentése szerint az úszó berendezést alig két hete mutatta be a Toshiba japán holding és a nukleáris létesítmények leszerelésének kérdéseivel foglalkozó, Japánban működő nemzetközi kutatóintézet, az IRID.

Fotó: AP Photo/Shuji Kajiyama 

A 30 centiméter hosszú és 13 centiméter széles, hengeres formájú berendezést kábelen keresztül lehet irányítani.

Több videokamerával, sugárzásmérővel és más érzékelőkkel szerelték fel. Feladata, hogy behatoljon a 3. számú reaktor védőburka mögé – ahol felgyülemlett a hűtővíz –, és fényképeket készítsen a sérülésekről. Ezen felvételek alapján határoznák majd meg, hogy hogyan számolják fel az atomerőművi baleset következményeit, illetve a radioaktív hulladék eltávolítását célzó munkálatok következő feladatait.

A fukusimai atomerőművet üzemeltető társaság, a TEPCO korábban már több kísérletet is tett arra, hogy távirányítású robotokkal mérje fel a helyzetet a megrongálódott létesítményben. Ugyanakkor minden eddigi próbálkozás sikertelen maradt egyrészt a túlságosan nagy sugárzás, másrészt a sok törmelék és szemét miatt. 

Címkék: ÁRAM, ATOM, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/40011/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM,ATOM,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?