Blogolj!

Tisztábbá teszik a légkört az atomerőművek

Wattmester

Nem is gondolnánk, hogy évi 2,4 milliárd tonnányi szén-dioxod-kibocsátástól szabadítják meg a Földet 2030-ra a világon működő orosz technológiájú atomerőművek – ez mintegy 80 százaléka annak a gázmennyiségnek, amelyet a világ összes gépjárműve egy esztendő alatt a levegőbe enged. Ez elképesztő adat! 

Forrás: atomenergiainfo.hu

Ezt a prognózist tette közzé éves jelentésében az orosz atomipar polgári területét összefogó társaság, az Atomenergoprom. A RIA Novosztyi hírügynökség beszámolójában ismertetett számítás abból indul ki, hogy egy 1000 MW teljesítményű blokknak köszönhetően egy év alatt 9 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, ami kétmillió autó éves kibocsátásának felel meg.

Az előrejelzés szerint az orosz atomerőművek 2030-ban az Oroszországban addig újonnan épülő atomerőművek évi 450 millió, az ország villamosenergia-termelő blokkjai együttvéve pedig 711 millió tonnás, vagyis az orosz autópark 4, illetve 6,3 éves gázkibocsátásának megfelelő szén-dioxod-terheléstől szabadítják meg a Földet.

A Roszatom megrendelés-állományában – összesen 12 országban – jelenleg 34 blokk külföldi építésére szerepel megbízás. Tavaly az atomóriás 23 további új blokk építésében való részvételéről folytatott tárgyalásokat: tízről Indiával, nyolcról Dél-Afrikával, két-két blokkról Kazahsztánnal és Kínával, egyről pedig Argentínával. Ezeken kívül – a beszámoló szerint – távlatokban még 17 olyan potenciális projekt lehet, amelyek megvalósításába esetleg a Roszatom is bekapcsolódhat, mégpedig Brazíliában, Csehországban, Indonéziában, Malajziában, Nagy-Britanniában, Szaúd-Arábiában és Szlovákiában.

Címkék: ÁRAM, ATOM, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/39684/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM,ATOM,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?