3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Napfestéktől termel energiát a fal

Wattmester

A tudósok nem állnak meg. Próbálkoznak, ha nem sikerül, nem adják fel, mennek tovább, mint a faltörő kos. Amiből lehet, energiát akarnak nyerni. Az egyik legújabb ötlet a solar paint, azaz a napfesték – amely ugyan gyerekcipőben jár még, de ki tudja, hogy mi lesz belőle pár év múlva…

Ausztrál tudósoknak sikerült olyan napfestéket létrehozniuk, amely a napenergiából és vízgőzből képes hidrogént - a legtisztább energiaforrást - előállítani. Az eredményeiket az ACS Nano oldalon publikálták. 

A napfesték egy olyan festék, ami elnyeli a nap sugarait és eközben áramot termel. Mindezt persze borzalmas hatásfokkal, a fény-elektromosság átalakítás hatékonysága mindössze egy-két százalék, de kezdetnek nem rossz.

A tudósok azonban kifejlesztettek hozzá egy új anyagot, a molibdén-szulfidot, ami úgy viselkedik, mint a szilikagél: ezt különböző tasakoknál használják, elnyeri a nedvességet, és így a tasakban tárolt az étel, gyógyszerek vagy elektronikus berendezések szárazon tarthatóak. Azonban a molibdén-szulfid félvezetőként is funkcionál és mint katalizátor, elősegíti a víz hidrogénre és oxigénre való szétbontását.  

Amennyiben a molibdén-szulfidot titán-oxid részecskékkel keverjük össze, akkor egy olyan napfény-elnyelő festéket kapunk, ami hidrogén üzemanyagot termel nedves levegőből és napenergiából. Ráadásul nem kell hozzá szűrt, tiszta víz, és a nagyon száraz, de vízközeli helyeken is használható.

A titán-oxid egy fehér pigment, ami már most gyakori alkotóeleme a falfestékeknek. Ez azt jelenti, hogy egy kis adalék az új anyagból, és a téglafal átalakul egy energiatermelő, üzemanyag-előállító ingatlanná

- mondta a kutatást vezető Torben Daeneke, az RMIT University tudósa.

Forrás: index.hu 

Címkék: ÁRAM, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/39444/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?