3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Miért semmisítették meg a mobil atomerőmű terveit?

Wattmester

Vajon miért semmisítették meg az oroszok a már működő, mobil atomerőművet a terveivel együtt? Vajon sikerül-e az orosz atomtudósoknak újra feltalálni azt, amit elődeik a 1980-as években?

Az orosz atomtudósok még Belorussziában megkezdett, ám az 1980-as években félbeszakított munkát újítanának fel.

A terv akkor egy rövid idő alatt, a világ bármely pontjára telepíthető mobil atomerőmű létesítése volt, ám a csernobili katasztrófa után a fejlesztést leállították, sőt az addigi eredményeit is megsemmisítették. Csak múzeumi makettek maradtak meg a projektből, így az NTV orosz tévécsatorna riportja szerint most „szemenként” kell azt helyreállítani.

Pedig akkor a Pamír nevű komplexum kifejlesztésére egy teljes intézetet hoztak létre, az egész Szovjetunió, több mint száz tudományos intézet dolgozott rajta, és a vázlatoktól a prototípus megalkotásáig húsz év telt el. A Pamírból két példány készült el, és az egyiket a gyakorlatban is kipróbálták. A teljességgel automatizált, kerekes vagy lánctalpas katonai vontatókra szerelt berendezés működtetéséhez legfeljebb harmincfős személyzetre volt szükség. Egyes adatok szerint maximális teljesítmény mellett három évig lett volna képes üzemelni.

Az újraélesztésének ötlete eddig többször is felvetődött, és most ismét felkeltette az orosz védelmi minisztérium érdeklődését, mivel jól alkalmazható lenne a szélsőséges éghajlatú, északi területeken.

A hozzá kapcsolódó anyagok titkosságát már jórészt feloldották, igaz, nem mindet, és számos know-how-t, technológiai megoldást egyszerűen senki sem ismer – mondták kutatók az NTV-nek. Az első tervek még úgy szóltak, hogy 2020-ra újrateremthetik a Pamírt, ám egyes szakemberek szerint a legbőkezűbb finanszírozás mellett is legalább tíz év szükséges egy új változat megalkotásához.

 

Címkék: ATOM, ERŐMŰVEK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/38802/pics/lead_800x600.jpg
ATOM,ERŐMŰVEK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?