3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Eladó a fukusimai rizs!

Wattmester

Azt hiszem, nem én leszek az első vásárlója a fukusimai rizsnek, annak ellenére sem, hogy a hírek szerint a termelők a rizst csak sugárzásellenőrzés után értékesíthetik.

 Kereskedelemi céllal kezdtek rizst termeszteni a japán Fukusima tartomány egyik falujában – először a fukusimai atomerőmű 2011-es katasztrófája óta.

 

 A vetésterület – egyelőre – nyolc farmon összesen hét hektár. A radioaktív szennyeződés miatt ugyanis jelentősen csökkent a megművelhető földek mérete, amely 2011 előtt még mintegy 690 hektárt tett ki a település környékén – írja a Japan Times című angol nyelvű japán lap.

A biztonság kedvéért a farmerek a termést csak sugárzásellenőrzés után indítják majd útnak a vásárlókhoz.

Mindenesetre biztató, hogy a 2012-ben még kísérleti jelleggel megkezdett rizstermesztés során egyetlenegyszer sem találkoztak az egészségügyi határértéknél magasabb radioaktivitású terménnyel a faluban, amelynek egyes részein az idén márciusban oldották fel a lakosság kitelepítését elrendelő utasítást. A helyi önkormányzat támogatja a farmereket: egyebek közt elektromos kerítést építenek a termőterületek köré, hogy távol tartsák a vaddisznókat és a sugármentesítés után segítséget nyújtottak a talaj megmunkálásához is.

Közben a kitelepítettek visszatérését ösztönző intézkedések is készülnek Japánban. A parlament felsőházának egy bizottsága jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a korábban tervezettnél előbb hazatérhetnének azok, akik a reaktorszerencsétlenség miatt otthonuk elhagyására kényszerültek. Az alsóház által már megszavazott jogszabályra várhatóan hamarosan a felsőház plenáris ülése is igent mond, ami – mint a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál összefoglalója is megemlíti – azt jelenti, hogy a kormány több infrastrukturális újjáépítést finanszírozhat, beleértve az utak rendbehozatalát és a radioaktív maradványok eltávolítását.

 

Címkék: ATOM, ERŐMŰVEK, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/38561/pics/lead_800x600.jpg
ATOM,ERŐMŰVEK,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?