3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Tulipánföldi tengerben a szél az úr

Wattmester

A hollandok szerencsések abból a szempontból, hogy országuk igen gazdag szélenergiában. A dolgos nép ki is használja ezt és folyamatosan nőnek ki náluk a földből, sőt a tengerből is a szélerőművek.

Gemini park

Most éppen a világ második legnagyobb tengeri szélerőmű-parkját adták át Hollandiában, a Gemini Windpark nevű létesítményt, ahogy olvashattuk a NOS holland hírügynökség jelentésében. Matthias Haag igazgató szerint az ország északi vizein, a parttól mintegy 85 kilométer távolságra elnyúló turbina-park a következő tizenöt évben 785 ezer háztartást, mintegy másfél millió embert fog elektromos árammal ellátni.

Gemini park

A Siemensszel együttműködésben épített új szélerőmű teljes üzemelés mellett 600 megawatt kapacitással képes energiát előállítani (ez a paksi atomerőmű jelenlegi kapacitásának nagyjából a harmada). A szélenergiában gazdag holland partok közelébe telepített turbinák akkor lépnek automatikusan működésbe, amikor a szél sebessége eléri a 3-5 méter/másodperc sebességet (10-18 km/óra), és ha a szél viharossá fokozódik, azaz meghaladja a 25 m/s (90 km/óra) sebességet, akkor lekapcsolnak és a lapátokat szélirányra párhuzamos helyzetbe állítják.

A most beindított Gemini a második legnagyobb tengeri szélerőmű jelenleg, névleges kapacitásban csak a 630 megawattos, 175 turbinával üzemelő London Array előzi meg. Az építést 2015-ben kezdték és összesen 2,8 milliárd euróba került a hatalmas beruházás. Mivel a turbinákat 85 kilométerre telepítették a parttól, ezért a 150 szélkerékből álló komplexum onnan nem is látható.

Hollandiának van már egyébként három tengeri szélerőmű-parkja, amik összesen 360 megawatt kapacitással üzemelnek. A kormányzat további öt tengeri szélerőmű építésére adott engedélyt, és azt remélik, hogy 2023-ra az ország energiaigényének 16 százalékát megújuló forrásokból tudják majd fedezni.

Forrás: index.hu

 

Címkék: ÁRAM, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/38068/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?