Blogolj!

A hatalmas magyar naperőmű a világ jó példái között szerepel

Wattmester

Pont a mi Mátrai Erőművünket válogatta be 14-es listájába a Bloomberg amerikai lap. Az összeállítás azt szemlélteti, hogy világszerte hogyan hasznosítják az emberek a napenergiát.

Fotó: Mátrai Erőmű ZRt., Wire-Will Kft.

A tiszta energia nemcsak a jövő – ez a jelen címmel közölt összeállítást a Bloomberg, amely szerint a megújuló energiaforrásokon alapul a 2016-ban a világon létesített áramtermelő erőművek 55 százaléka  ez az arány pedig még sosem volt ilyen magas. A lap kiemeli, hogy bizonyos régiókban a napenergia a legolcsóbb villamosenergia-forrás, és ez az árcsökkenési folyamat várhatóan tovább folytatódik. A becslések szerint 2025-ig további 36 százalékkal mérséklődhet a napenergia alapú áramtermelés ára.

A Bloomberg a példákon keresztül azt szemlélteti, hogy ma már mennyire sokrétű a napenergia felhasználása. Az összeállításban mutatnak működő autót, napelemes frankfurti lakóházakat, hasonlóan, részben tiszta energiával működő Mitsubishi-gyárat, és a Visontán működő Mátrai Erőmű Zrt. napelemföldjét is.

A magyarországi naperőmű 72 480, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből áll. Az általuk megtermelt villamosenergia-mennyiség átlagosan egy kisebb várost  hozzávetőleg négyezer fő háztartását  képes ellátni zöldenergiával, miközben felügyeletét hat ember képes ellátni.

„Magyarország legnagyobb fotovoltaikus erőműve 2015. október elején kezdte meg működését. A Mátrai Erőmű napenergiát felhasználó egysége szakít a hagyományos fosszilis energiaforrásokkal, csökkentve ezzel a légkörbe jutó káros terhelést, elősegítve a költséghatékonyságot, a gazdasági kapcsolatok fejlődését és a hazai megújuló villamosenergia-ipar fellendülését.

A Visontától két kilométerre található fotovoltatikus erőmű a Mátrai Erőmű ZRt. tulajdona. A felhagyott Őzse-völgyi zagytér tetején elhelyezkedő naperőmű az alternatív rekultiváció kiváló példája, hiszen a húsz év után megtelt és előírásoknak megfelelően lefedett harminchektáros terület a lehető legészszerűbb módon került hasznosításra, a betelepített napelemekkel”.

A beruházás 24 ezer tonnával csökkenti a hazai CO2-kibocsátást, bekerülési költsége több mint 6,5 milliárd forint volt. 

Ugyan nem Magyarország jár elöl a zöld energiák hasznosításában, de talán elkezdődött valami..

Forrás: nlcafe.hu

 

Címkék: ÁRAM, ATOM, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/37516/pics/14930225755420642_800x600.jpg
ÁRAM,ATOM,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?