Blogolj!

Európai kóserpecsét Pakson


Miközben hazánkban – ahogy a Blogstaron az Ez a tutiban megjelent – kissé követhetetlen módon népszavazást akarnak kierőszakolni (akár törvényekkel szembe menve is), aközben az Európai Bizottság (egyáltalán nem kapkodva…) döntött: jóváhagyta, hogy magyar állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése. 

És akkor itt a pont az tényleg PONT. Mondjuk blogunk már 2016.november 25-én megelőlegezte ezt a döntést, de a lényeg: „Magyarország a Paks II. atomerőmű megépítése mellett döntött, és ehhez az uniós szerződések alapján joga van. A bizottság feladata annak biztosítása, hogy az állami támogatás következtében az energiapiacon jelentkező versenytorzulás a lehető legkisebb mértékű legyen. Vizsgálatunk során a magyar kormány jelentős kötelezettségeket vállalt, ami lehetővé tette, hogy a bizottság jóváhagyja a beruházást az uniós állami támogatási szabályok alapján” - szögezte le Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos az MTI szerint. A bizottság közleményében rámutatott: Magyarország bizonyította, hogy az intézkedés nem okoz indokolatlan torzulást a magyar energiapiacon. Mindenekelőtt több jelentős kötelezettséget vállalt a verseny potenciális torzulásainak korlátozása érdekében.

A Paks II.-nél elfogadják az állami támogatást, hogyha három feltétel teljesül.

 

  • A Paks II. Zrt. nem maradhat az MVM-csoportban, Paks II.-nek önállóan kell működnie. (Ez mondjuk nem újdonság, csak megerősítés, hiszen a projektért felelős miniszter, Lázár János, már tavaly májusban beszélt erről). Így aztán a belpolitikai konteó-gyártásokra is pont került.
  • Az ott termelt áramhoz mindenkinek egyenlő feltételekkel kell hozzáférnie, az új blokkokban termelt áram legalább 30 százalékát a tőzsdén kell majd eladni, ami meg ezen felül megmarad, azt objektív, átlátható és diszkriminációmentes aukciókon kell értékesíteni.
  • Ha nyereséges lesz, az üzemeltető cég nem forgathatja vissza a profitot további fejlesztésekbe, csak karbantartásra. Az orosz hitelt kell majd visszafizetni belőle.

 

Egy pillanatra ragadjunk le az utolsó kitételnél: Brüsszelben – szemben a magyar média és ellenzék zömével – egyértelműen úgy számolnak, hogy Paks II. nyereséges lesz. Újabb „adu” csúszott ki a demagóg pakliból.

Őszintén reméljük, hogy ez az uniós kóserpecsét most már végleg elhallgattatja a 20 másodperc hírnévért összevisszaságokat beszélő, azokat blogban publikáló, majd onnan önmagukat hivatkozó méregzöldeket és 2 százalékos pártocskákat, és végre hagyják dolgozni azokat, akik évek óta azért érvelnek és cselekszenek az atomerőmű bővítése mellett, hogy a MINDEN MAGYAR POLGÁRNAK OLCSÓBB LEGYEN A VILLANYÁRAM, ráadásul maximálisán környezetkímélő és biztonságos módon.

Most komolyan: kell ennél több?

Címkék: ATOM, ERŐMŰVEK, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/35610/pics/lead_800x600.jpg
ATOM,ERŐMŰVEK,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?