Blogolj!

Atomenergia: biztonságos és környezetkímélő

Wattmester

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója adott terjedelmes interjút a Magyar Időknek. A beszélgetés apropója természetesen a Paks II beruházás, de emellet szó esett arról is, hogy az atomenergia felhasználása milyen hatással van a világra, a környezetre. 

Alekszej Lihacsov beszélt arról is, hogy milyen hatásai vannak a klímára annak, ha egyre többen választják az atomtechnológiát energiaforrásnak. 

Ezek az atomenergetikai létesítmények naponta 250 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás elkerülését teszik lehetővé, ami összevethető az oroszországi gépjárműpark kétéves teljes kibocsátásával. Képletesen az atomenergetika a föld tüdejeként szolgálhat, ami lehetővé teszi, hogy tiszta levegőt szívhassunk be.

A Roszatom vezetője kérdésre válaszolva beszélt a magyarországi beruházásról, illetve az itt felépítendő technológiáról is. 

Magyarország számára a Roszatom zászlóshajójának számító VVER–1200-as 3+ generációs blokkokat szállítunk. Az új blokkok fő sajátossága, hogy az aktív és passzív biztonsági rendszerek egyedi kombinációját valósítják meg, számottevően csökkentve az emberi tényező hatását; a biztonsági rendszerek képesek kiküszöbölni a legsúlyosabb, tervezési alapon túli, feltételezett balesetek hatásait is, megakadályozzák, hogy a sugárzó anyag kikerüljön a környezetbe. Fontos, hogy a projekt megfelel az összes, a fukusimai baleset után támasztott korszerű biztonsági követelménynek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, illetve az európai atomerőműveket üzemeltetők legszigorúbb követelményeinek is. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az orosz blokktípus ma a világon létező legbiztonságosabb.

A teljes interjút elolvashatják a Magyar Idők online kiadásában is. 

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/33587/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?