Blogolj!

Ezért kell Paks II.


Na, csókolom!

Minden kedves kétkedőnek ­ és külön Jávor Benedeknek ­ ez úton kívánunk energiában gazdag új esztendőt. Párdon! Olcsó energiában gazdagot.

Ugyanis az elmúlt napokban évtizedes rekordokat döntöttek meg az európai piaci villamosenergia-árak – ahogy komputerébe pötyögte a Bloomberg hírügynökség munkatársa –, miközben a rendkívül hideg időjárás miatt csúcsra járatott atomerőművekből több nem működik és az energiaszektor sztrájkokkal küzd. Azt se feledjük, hogy a német és belga árak 2008 óta most a legmagasabbak, míg a francia áram értéke hat hete nem volt ilyen magas az azonnali piacon. Egy megawattóra ára Németországban 90,5 euróba, míg Belgiumban 110 euróba kerül. Az áram ára hétfőn 40 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt két hétben, mielőtt a sarkvidéki hideg betört a kontinensre. A román piacon hétfő hajnalban 49 eurót kértek a megawattért, miközben Magyarországon 44 euróba, Csehországban és Szlovákiában pedig 38 euróba került ugyanennyi villamos energia.

Legyünk megengedőek és ismerjük el azt a tényt, hogy Nyugat-Európában három évtizede nem volt a mostanihoz hasonló hideg. A vízerőművek sem ilyen idényre vágytak, hiszen a folyók alacsony vízszintje miatt alig tudnak termelni, a francia atomreaktorok is megsínylik azt, hogy a galloknál 1959 óta nem volt a tavaly decemberihez hasonló szárazság, és gyakoriak a hosszú kiesések, miközben rekordszinthez közelít a franciák áramigénye. Tejhab a kávén, hogy az EDF és az Uniper erőműveinél sztrájkolnak és a biztonsági ellenőrzések késlekedése miatt az EDF 58 atomerőművéből hat nem működik, amelyek újbóli üzembe helyezése két hét múlva várható.

A dákóromán elmélet jegyében citáljuk most délkeleti szomszédunk helyzetét. Az új román kormány közben vészforgatókönyvet dolgozott ki a lakosság villamos energiával való ellátására – ahogy az az Economica.net hírportálon megjelent. A miniszterelnökük meg arról beszélt a Romania televíziónak, hogy „amennyiben a fagyok miatt veszélybe kerülne az állampolgárok biztonsága, első lépésként betiltjuk az exportot, és belföldön osztjuk szét a kivitelre szánt áramot”.

Na, ezért nem kell cseszegetni Paks II-öt. Mert a felépülése és üzembe állása esetén ezek gondok még csak elvi szinten sem igen merülhetnek fel hazánkban.

Búék! 

Címkék: HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/33251/pics/lead_800x600.jpg
HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?