3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

További húsz évet kapott a harmadik paksi blokk


Az Országos Atomenergia-hivatal engedélyezte a paksi atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását, így az 1986-ban üzembe helyezett reaktor további 20 éven át vehet részt az áramtermelésben.

A paksi atomerőmű 3. blokkjának üzemeltetési engedélye és eredetileg tervezett üzemideje 2016. december 31-én járt volna le. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hasonlóan az első két blokkhoz egy évvel a határidő előtt kérelmet nyújtott be az Országos Atomenergia-hivatalhoz a működési idő húszéves meghosszabbítására. A benyújtott több ezer oldalas dokumentációban tudományosan megalapozott elemzéssel igazolták, hogy az "óriási tartalékkal rendelkező orosz dizájn"a biztonsági elvárásokat maximálisan teljesíti, műszakilag alkalmas a további üzemeltetésre. Ez gazdaságilag is jó megoldás, hiszen kilowattóránként 20 ezer forintos áron biztosítanak energiatermelési kapacitást, ami jelenleg a legolcsóbb megoldás.

Azért is érdekes a mai hír, mert ez az első olyan blokk, amelynek üzemidő-hosszabbítási kérelméért azt követően folyamodtak, hogy bevezették a 15 hónapos üzemanyagciklust. Ennek lényege, hogy a korábbi 12 hónap helyett 15 hónaponként állítják le a reaktort karbantartásra, üzemanyag-átrakásra, ami a többlettermelésen túl a biztonság növelésével és a környezeti terhelés csökkentésével jár.

Az engedélykérelem megalapozásában független szakértők, köztük amerikai szakemberek is részt vettek, de figyelemmel kíséri a folyamatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is.

A blokkok üzemidejének meghosszabbítása ezzel nem zárult le, a paksi atomerőmű 4. blokkjának engedélye 2017. december 31-ig szól, ezért az MVM időben lépett, november elején benyújtotta az erre hosszabbítási engedélykérelmet is a nukleáris hatósághoz.

 

Címkék: ATOM, ERŐMŰVEK, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/32703/pics/lead_800x600.jpg
ATOM,ERŐMŰVEK,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?