3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Brutális lóvé a kifarolás ára


601,6 millió euró (több mint 180 milliárd forint) kompenzációt utalt át a NEC bolgár villamosenergetikai cég – adta hírül az MTI – a fel nem épített belenei atomerőmű számára megrendelt reaktorokért a Roszatom leánycégének. 

Bulgária tehát belehúzott. Az ügy előzménye, hogy a belenei atomerőműre 2005-ben meghirdetett tendert egy évvel később a Roszatom atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport nyerte meg. Ez eddig rendben is van, mint ahogy az is, hogy a 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű, harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt.

Eddig üzleti és energiapolitikai kérdésekről volt csak szó, ám jött a 2009-es parlamenti választás, és a Szófiában hatalomra került kormány befagyasztotta a beruházást. Noha 2010-ben a projekttársaság létrehozásáról emlékeztetőt írtak alá, Bulgária – hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására (de ismerős…) – 2012 márciusában leállította a beruházást.

És innen már nem nagyon volt visszaút, hiszen Szófia ez után jelezte, hogy nem kívánja kifizetni a már megrendelt reaktorok árát az Atomsztrojexportnak. Az orosz cég a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő döntőbírósághoz fordult jogorvoslatért. A fórum júniusi határozatának értelmében a szerződés Szófia hibájából hiúsult meg, ezért Bulgária kártérítést köteles fizetni az Atomsztrojekszportnak.

A blogunk kérdése mindösszesen annyi: ebből a több mint 180 milliárd forintnyi kompenzációból mennyit álltak az „aggódó nyugatiak”?

S azt se feledjük: a Roszatomnak szerződése van két magyarországi atomerőművi blokk megépítésére is.

És a nyugat – meg az amerikai palagáz-lobbi – ez esetben is veszettül aggódik…

 

Címkék: ÁRAM, ATOM, ERŐMŰVEK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/32466/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM,ATOM,ERŐMŰVEK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?