Blogolj!

A csehek is a nyomunkban járnának


Tömören ebben áll a különbség a tíz éven belül két új atomerőművi blokk megépítésének célja felé sikeresen haladó Magyarország és Csehország között – kezdi értékelését a cikk. Majd így folytatja: utóbbinál a dukovanyi és a temelíni atomerőmű új reaktorainak homályos terve egyre jobban elmarad a kijelölt menetrendtől.

A magyar kormány, élén Orbán Viktorral, 2014 januárjában tender nélkül választotta ki a Roszatomot arra, hogy az két új reaktorblokkot építsen a Paksi Atomerőműben. A kezdeti szkepszis ellenére Magyarország pár hete olyan, kedvező értékelést kapott az Európai Bizottságtól, amely szerint megfelel a versenyjogi szabályoknak a választott megoldás, vagyis az Oroszországgal kötött kormányközi szerződés.

A portál meglátása szerint a második, az állami támogatásról szóló döntés a következő hetek-napok kérdése. Minden arra utal – írják a csehek –, hogy 2018 elején megkezdődik az építkezés, a Paksi Atomerőmű két új reaktorát pedig 2026-ig üzembe helyezik. Magyarország egy egész évtizeddel megelőzi Csehországot. A munkák jelenlegi üteme mellett ugyanis a dukovanyi atomerőmű új reaktorblokkjának indulására 2035 előtt nincs reális esély. 

Magyar precedens

Vajon haladhat-e a magyarok nyomában Csehország, megtakaríthat-e időt és idegeskedést azzal, hogy kormányközi szerződés formájában egy konkrét érdeklődőnek adja a megbízást? – teszi fel a kérdést a dotyk szerzője. „A Paks II atomerőmű építéséről kötött orosz-magyar megállapodás kérdésében hozott európai bizottsági döntés egyfajta precedenst jelent. A hipotetikus lehetőségek kategóriájából a megvalósítható változatba helyezi át ezt a megoldást” – ismerte el Ján Stuller atomenergetikai kormánymegbízott.

A magyarok levonták a következtetést a nálunk lefolytatott, sikertelen tenderből, és inkább verseny nélkül a Roszatomnak adták a megrendelést. Csehországban formálisan öt éven át tartott a nehézkes folyamat, mígnem 2014 tavaszán győztes kihirdetése nélkül érvénytelenítették. Az utolsó csapást a temelíni tenderre a Sobotka-kormánynak az a határozata mérte, amelynek értelmében a CEZ társaság nem garantálja a beruházás megtérülését.

A Cseh Szociáldemokrata Párt, a kereszténydemokraták és az ANO mozgalom alkotta koalíciós kormány a tender kudarca után nemegyszer megismételte, hogy továbbra is fejleszteni akarja az atomenergetikát, de a politikusok a szavaktól és a megfoghatatlan stratégiáktól egyelőre nem térnek át a tettekre. A Sobotka-kabinet júniusban csak féléves késéssel választotta ki Ján Stullert a kormánymegbízotti tisztségre.

 

Várakozás a kulcsmomentumra

Valószínűleg hat hónapot fog késni – a Dotyk.cz adatai szerint – az új reaktorok kereskedelmi-befektetési modelljét meghatározó kormánydöntés is. Az atomenergetika jövője szempontjából kulcsfontosságú anyagot a jövő év közepéig kell kidolgozni. De már most hallani olyan találgatásokat, hogy erről a kérdésről már a 2017. októberi választások után megalakuló kormány határoz majd.

A Dotyknak adott interjúban Ján Stuller azt mondta, hogy dolgoznak az okmányon. „Most értékeljük azt az információt, amelyet az általunk megkeresett cégektől kaptunk. Erre az értékelésre alapozva, a még el nem készült szakértői kutatások eredményeit felhasználva, több beszámolót készítünk, hogy azokat előbb az Atomenergetikai Állandó Bizottság, majd a kormány is megvitassa” – közölte Stuller.

A dukovanyi és a temelíni atomerőmű új reaktorainak építése iránt előzetesen hat lehetséges pályázó mutat érdeklődést. A Roszatomon kívül ez az EDF, a Westinghouse, a KEPCO, a CGNP és az Atmea.

A fent említett anyagnak választ kell tartalmaznia két kulcskérdésre: ki lesz az új atomenergia-blokkok beruházója, és az állam hogyan biztosítja a ráfordítások megtérülését. Arra a kérdésre is felelni kell, hogy milyen formában választják ki a reaktorblokkok szállítóját.

Forrás: dotyk.cz 

Címkék: ATOM, ERŐMŰVEK, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/32334/pics/lead_800x600.png
ATOM,ERŐMŰVEK,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?