Blogolj!

A londoni Big Ben is eltörpül mellette


Szuperhangár borult a rossz emlékű reaktorra 

Három évtizeddel ezelőtt – mint azt valamennyien, sajnos, nagyon jól tudjuk – felrobbant a csernobili atomerőmű 4. számú reaktorblokkja. A szerencsétlenség után sebtében vasbeton szarkofágot építettek, amelyen mára repedések, rések keletkeztek. A megoldást nem lehetett tovább halogatni: új védőburkolat, egy különleges hangár került a szarkofág fölé. 

A legfontosabb és minden laikus számára leglényegesebb információ: a korszerű, acélszerkezetű kupola különleges borítása megakadályozza, hogy külső behatás érje az egykori reaktorblokkot, illetve onnan bármilyen szennyező anyag a környezetbe kerüljön. Mindemellett az építményt magas technológiájú szellőzőrendszerrel, hőmérséklet-, valamint páratartalom-szabályozóval is ellátták. Ez így együttesen, a szakemberek szerint, száz évre megoldja az alatta levő 200 tonnányi atomfűtőanyag-maradvány, 43 ezer köbméter erősen sugárzó és 630 ezer tonna alacsonyabb aktivitású radioaktív hulladék, valamint négy tonna radioaktív por elszigetelését. A hangárt távirányítású darukkal és más szerkezetekkel is felszerelték, hogy ezek segítségével – idővel – lebonthassák a régi szarkofágot.

Az új burkolat építéséről 2007-ben, az európai partnerekkel folytatott hosszas tárgyalások után jutott egyezségre a kijevi kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Akkor írták alá a megállapodást a kivitelezővel, a francia cégeket tömörítő Novarca konzorciummal is. A mintegy kétmilliárd eurós költségeket – az EBRD koordinálása mellett – adományokból gyűjtötték össze. Több mint negyven ország és szervezet járult hozzá a kiadásokhoz, a legtöbbet (750 millió eurót) az Európai Unió adta.

Az erőfeszítések eredménye egy, a méreteivel is lenyűgöző, 165 méter hosszú, 260 méter széles és 110 méter magas építmény lett.

Összesen 31 ezer tonnát nyom, magasabb, mint a New York-i Szabadság-szobor vagy a londoni Big Ben. A benne felhasznált fémszerkezetekből három Eiffel-tornyot lehetne felhúzni.

Az építési munkák 2012 áprilisában, a régi szarkofágtól biztonságos távolságban kezdődtek. A kész óriásszerkezetet aztán november 14-től speciális síneken, napi hat métert előrehaladva tolták a harmincéves megsemmisült reaktor fölé. A beruházás befejezését eredetileg 2015-re tervezték, de az teljes egészében csak 2017 novemberében készül el. A várakozások szerint addig tart ugyanis a hangár hermetikus leszigetelése. 

Címkék: ATOM, ERŐMŰVEK, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/32318/pics/lead_800x600.jpg
ATOM,ERŐMŰVEK,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?