3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Ellenzéki álom maradt Paks elgáncsolása

Wattmester

Fontos információk láttak napvilágot a legutóbbi Kormányinfon a paksi bővítés kapcsán.  Lázár János részletes tájékoztatást adott arról, hogyan áll az EU mikroszkópikus részletességű vizsgálata a beruházás vonatkozásában. Tényleg meg fogja akadályozni Brüsszel a Magyarország energiabiztonságát garantáló fejlesztést, ahogy arra mennyei mannaként sóvárog az ellenzék? Nincsenek számukra jó híreink. 

A bővítés kapcsán két kifogás merült fel, amelyek ügyében, ugye, eljárások is indultak hazánkkal szemben. Az egyik egy kötelezettségszegési eljárás abban a témában, hogy Magyarország köthet-e szerződést Oroszországgal – illetve az orosz állami tulajdonban lévő  Roszatommal pályáztatás nélkül – az új nukleáris reaktorok építésére. Erre - ahogy a múltkori bejegyzésünkben is hírt adtunk róla – azt mondta az EU több évnyi vizsgálódás után, hogy igen, és megszüntette a kötelezettségszegési eljárást. Ez lett volna az egyik torpedó, de célt tévesztett, természetesen az amerikai Westinghouse, a Roszatom egyik legnagyobb konkurense egyből hangot adott nem tetszésének, de az Európai Bizottság döntésével már nem szállhatnak vitába, tudomásul kell venniük. Így jártak. Pont. 

A másik vitatott terület a tiltott állami támogatás kérdése, ami szinten halvány reménysugárként pislákolt a bővítést lejáratni próbáló körök szemében, de ez az utolsó szalmaszál is kicsúszni látszik a kezükből. A vizsgálat kiindulópontja az, hogy vajon van-e tiltott állami támogatás a beruházásban, illetve milyen gazdasági feltételek között tud az megvalósulni. Ez egy rendkívül bonyolult és nehéz kérdés, röviden talán úgy lehetne a legjobban összefoglalni az Európai Bizottság elvárásait, hogy a paksi bővítésnek úgy kell megvalósulnia állami beruházásként, állami finanszírozás mellett, mintha piaci feltételekkel bonyolítanák le. Magyarul minden hazai és európai versenyjogi szabályozásnak maradéktalanul meg kell felelnie. A Kormány ennek bizonyítása érdekében folyamatos kapcsolatban volt az elmúlt időszakban a Bizottság képviselőivel, iratok garmadáját bocsátottak a rendelkezésükre, hogy tisztázzák a kérdés részleteit. Ennek eredményeképpen megszületett a döntés, ami még nem nyilvános, mert jelenleg szövegezés alatt van, de az értesülések szerint Magyarország számára kedvező verdikt született. Vagyis az Európai Bizottság várhatóan minden bizonnyal decemberben kimondja, hogy nincs tiltott állami támogatás Paks 2-ben. 

Amennyiben ez megtörténik, nincsen jogi akadálya annak, hogy a magyar és az orosz felek újfent egymás tenyerébe csapjanak, lehívjuk a hitelt és a jövő évben érdemi építkezések kezdődjenek. Brüsszel áldásával. Az ellenzék bánatára. Mindannyiunk energiabiztonságára.

Címkék: ATOM, ERŐMŰVEK, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/32091/pics/lead_800x600.jpg
ATOM,ERŐMŰVEK,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?