Blogolj!

Legyél saját magad villanyszámlása

Wattmester

Végre hazánkban is elérhetőek lesznek az okosórák. Na nem a karunkon hordható felesleges, csilli-villi mobiltelefon pótlékokra kell gondolni, hanem az otthonunkba szerelhető mérőórákra, amelyek naprakész információkat képesek szolgáltatni az aktuális fogyasztásunkról. A technika rémesen egyszerű, csak egy erre felkészített óra szükséges hozzá internetcsatlakozással, amelynek adatait számítógépről, telefonról, tabletről bármikor elérhetünk. 

Decembertől nagyjából 60 ezer okos mérőórát telepítenek a főváros több kerületébe, ezek szolgáltatják majd az adatokat a víz-, gáz-, távhő- és áramfogyasztásáról. Az „okos mérőórák” a hagyományos mérőórákkal szemben nem csak az aktuális fogyasztást tudják megmutatni, hanem a fogyasztás mértékét az egyes tarifaidőszakokra lebontva is.

A modern eszközökön tárolt adatokat egy okos mérési központ tárolja – ebben olyan számítógépes rendszerek és alkalmazások lesznek, amelyek segítségével a felhasználó egy internetes oldalon, vagy akár a mobiltelefonján is informálódhat a közüzemi fogyasztásáról.

Az újfajta mérőórák nagy előnye, hogy a naprakész információk birtokában sokkal könnyebben tudunk majd spórolni, hiszen tűpontosan láthatjuk mikor megy feleslegesen a fűtés, vagy esetleg túl sok vizet használunk. 

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy a projekt egy országos, intelligens hálózati rendszer előkészítését szolgálja. A KOM Központi Okos Mérés Zrt. projektjének megvalósítására 21 millió euró áll rendelkezésre, amelyet a kormány a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó jövedelemből biztosított az Európai Unió (EU) engedélyével.

 

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/31914/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM,HÍREK,MÉRÉS,SZOLGÁLTATÁS
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?