Blogolj!

Atombiztos, hogy megépül Paks II.

Wattmester

Pár órája a Kormányinfón Lázár János rögtön egy megrendítő erejű bejelentéssel kezdett, ami abszolút kimeríti a breaking news fogalmát: az Európai Bizottság ma arról értesítette a magyar kormányt, hogy november 17-ével a bizottság lezárta Magyarországgal szemben azt a kötelezettségszegési eljárást, amelyet az új paksi erőmű reaktorainak közbeszerzése miatt indított. Ezzel régóta húzódó vita végére került pont, a beruházás-ellenességből politikai tökét kovácsoló szerencselovagok legnagyobb bánatára.

Maros Sefcsovics, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökeDe mit is jelent a mai hír? Ezzel gyakorlatilag Brüsszel elismerte, hogy Magyarországnak joga van olyan atomerőművet építtetnie, amely számára a leghatékonyabb, és joga van olyan feltételekkel tennie azt, amely konstrukció számára a legelőnyösebb. Most, hogy történetesen ezt a legkedvezőbb csomagot Oroszország (ezen belül a Roszatom) tudja csak nyújtani piacon, a történet végeredménye szempontjából lényegében másodlagos. Továbbá hivatalossá vált, hogy hazánk semmilyen vonatkozó közbeszerzési irányelvet nem sértett meg a szerződés megkötésével. Mindezeket azok alapján jelentették ki, hogy az Európai Bizottság tisztviselői az elmúlt kettő esztendőben a magyar atomenergetikai megállapodás minden aspektusát iszonyú részletesen megvizsgálták.

Építhet a RosatomDe az igazán fontos fejlemény az, hogy ezzel Magyarország energiabiztonsága megnyugtatóan rendeződik, nem mellesleg a miniszter tájékoztatása alapján az új erőmű évente 1%-kal járul hozzá a GDP-hez, közvetlenül 7000, közvetve pedig tízezer munkahelyet teremt.

Jávor Benedek is tudja: Igen, lehet

Az egyetlen ember, aki nem lehet boldog, az Jávor Benedek. A ki tudja már melyik párt színeiben tevékenykedő politikus kizárólag a paksi bővítést tűzte pályafutásának kardhegyére, több tucat feljelentést téve mind a hazai, mind az európai fórumokon, kevés sikerrel. A mai döntéssel pedig halványan pislákoló csillaga végképp leáldozott, de talán nem is baj, ha olyasvalaki tűnik el a komolyan vehető közéletből, akinek legemlékezetesebb politikusi teljesítménye, hogy mezítláb szerepelt egy választási plakáton.

https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/31806/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?