Blogolj!

Az amcsik már a paksi spájzban lennének


Zajlik ez az úri huncutság a Paks II. atomerőmű körül a Budapest-Brüsszel-Moszkva bürokratikus „Bermuda háromszögben”, amiben elsikkadnak a hírek az egykori nagy hőzöngők pálfordulásairól, meghunyászkodásairól. Most éppen az amerikai General Electric kotyogta ki szándékosan egy csütörtöki sajtóreggelin, hogy miután a finn erőműbe is ők lesznek a turbinabeszállítók – tenderen választotta ki őket az orosz partner – szívesen lennének Paks II. beszállítói is... Arra készülnek, hogy indulni és győzni is fognak a Paks II. atomerőmű gőzturbinaszigetére kiírandó pályázaton, ezért már toborozzák és szűrik lehetséges magyarországi beszállítóikat.

No, fene.

A GE nagy úr mifelénk (és Európában), így ez a kikotyogás (ami már sokkal több, mint a januári tervezgetés, hogy „esetleg, ha és akkor és úgy, akkor megfontoljuk, nem mondjuk, hogy igen, de azt sem, hogy nem”) egyértelmű jelzés arra, hogy Lázár János óvatos kormányinfós megnyilatkozásai mögött valós tartalom van, azaz szépen lassan Brüsszel is elengedi a vészféket, és nem gördít akadályt a beruházás megkezdése elé.

Eddig, ugye, az volt a baj, hogy hazánk egy nem EU-s állammal kötött államközi szerződést, így jöhetett az a fals duma, hogy sérül a versenyjog, EU-s tagállamok kiszorulnak, et cetera, et cetera.

Nem sérült itt semmi, kérem szépen, csak jó volt packázni Magyarországgal.

Ha csak egy kicsit körbenéztek volna, akkor nem tartották volna magukat ennyire belefeszülten a fúró-faragó állásponthoz, hiszen a GE a finnországi Pyhajoki mellett létesítendő Hanhikivi 1 atomerőműnek is szállít, amely a Paks II.-höz hasonlóan orosz tervezésű. Ráadásul a magyarországi elvárás az, hogy a beruházás értékének 40 százalékát helyi cégek adják. A GE erre készülve kezdte meg a lehetséges beszállítók felmérését, de emellett azt is tervezi, hogy veresegyházi gázturbinagyárát kibővíti és felfejleszti, hogy az képes legyen alkatrészeket gyártani a Paksra szánt turbinákhoz. Már ha egyáltalán nyernek. Várakozásuk szerint ugyanis a szintén nem kispályás Siemensszel kell majd megvívniuk a majdani tenderen.

Mindenesetre ez a kiszivárogtatás – amely nem a magyar kormánytól és nem a két új, egyenként 1200 megawattos és 2024-ben átadandó blokkot építő Roszatomtól jött ki – jól jelzi: a piac a beruházás beindulásával és megvalósulásával számol, és elkezdődtek az előzetes pozicionálások.

A Roszatom eddigi gyakorlata szerint maga szállítja majd a létesítmény nukleáris részeit. Azonban az egyéb berendezéseket jellemzően külső beszállítóktól veszi, és ezek közül a gőzturbinák a legfontosabb és legdrágább darabok.

Már csak Brüsszelnek kellene hagynia a versenyt a saját maga által védelmezett verseny szellemében…

Címkék: ATOM, ERŐMŰVEK, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/31657/pics/lead_800x600.jpg
ATOM,ERŐMŰVEK,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?