Villamos energia tárolása


Szolár akkumulátorok

A villamos energia tárolására a hagyományos akkumulátorokon kívül más eljárások is léteznek. A megújuló energiák használata ciklizált jellegű módon történik a töltési és kisütési periódusok sűrűn váltják egymást. Az ilyen rendszerekhez un. solar típusú, megerősített szerkezetű akkumulátorokat használnak. 

Átfolyásos vanádium (redox) akkumulátorok

Nagyobb rendszereknél az energiatárolás nagyobb kapacitást igényel. Ilyen ipari megújuló energiás alkalmazásnál jöhet szóba az az akkumulátor típus, amelynél az elektrolit töltésére úgy kerül sor, hogy a feltöltött folyadék tartályokba kerül. A kisütéskor az elektrolit visszaáramlik az átalakítón keresztül és egy másik tartályba folyik át. Ez az úgynevezett átfolyásos rendszerű vanádium akkumulátor. A méretezés jellemzően egyedi és a tartályok, valamint a folyadék bővítésével a kapacitás növelhető. 

Szivattyús tározó

A szivattyús tározóknál a villamos energia tárolása helyzeti energiává alakítása révén valósul meg. Az alacsonyabb fekvésű víztározóból motor üzemben a magasabb fekvésű pontra szivattyúzzák fel a vizet, mely által  az helyzeti energiát nyer. A felhasználás és visszaalakítás ellentétes irányú generátor üzemben valósul meg, így ismét villamos energiához jutunk. Az eljárás kiválóan alkalmas a szélenergia kiszámíthatatlan megjelenésének kiegyensúlyozására. 

Lendkerék

Az energiatermelés és a fogyasztás országos szinten változó tendenciát mutat a napi és időszakos felhasználás mértékében. Az erőművek működtetése és a rendszerirányítás követi az időszakosan változó igényeket. Amikor több a fogyasztás a csúcserőművek elindításával elégítik ki ezt a többlet igényt. A fogyasztás visszaesése esetén fordított a helyzet. A rendszer további tehetetlenségét fokozzák az időközönként megjelenő megújuló energia alapú termelő berendezések. Egy praktikus megoldással a termelési csúcsok „levághatók” és kiegyenlítettebb szolgáltatás valósulhat meg. Ilyen eljárás, amikor az időszaki többlettermelést kinetikus energiává alakítva lendkerekes energiatárolást alkalmaznak. A lendkerekek felpörgetésével a nagy tömeg felgyorsítása raktározza az energiát. A folyamat visszafordításával a lendkerék generátor üzembe vált át, majd ismét villamos energiát szolgáltat. A lendkerekek súrlódásának, így a veszteségek csökkentése érdekében, vákuumban helyezik el azokat.

Címkék: ÁRAM
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/31668/pics/lead_800x600.jpg
ÁRAM
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?