Napenergia nagyhatalom a láthatáron

Wattmester

Szaúd-Arábia nem csupán olajtartalékaiból adódóan gazdag, de éghajlata miatt napsütésben is bővelkedik. Ezt az alternatív energiaforrást most ki is szeretné használni, ugyanis több, mint 109 milliárd dollárt (több mint 25 billió forintot) fordítana napenergia készleteinek növelésére.

Az ország célja, hogy 2030-ra 41 gigawattnyi napenergiát legyen képes megtermelni évente. Hogyha sikerül véghezvinni a tervet, akkor Szaúd-Arábia lehetne a föld első számú napenergia termelője és fejlesztője. Ahhoz, hogy elérhessék a kitűzött mennyiséget, a napenergia készleteik jelentős részéhez, azaz nagyjából 25 gigawatt energiához szolár-termál telepek útján kell hozzájutniuk, és ezen kívül mintegy 16 gigawatt napenergia származna PV paneles telepekről. Emellett az ország egy támogatási program elindítását is tervbe vette, többek között Németországot példaként véve, ahol úgynevezett betáplálási tarifák útján biztosítják a napenergia ipar fejlődését.A Szaúd-Arábia szomszédságában lévő Katar és az Egyesült Arab Emírségek is törekszenek az alternatív energiák felé fordulni, hiszen olajfelhasználásuk, illetve az olajexportoknak köszönhető fényűző életmód nem mondható éppen kíméletesnek a környezetre nézve. Szaúd-Arábia azonban inkább üzleti okokból koncentrálna a napenergia ipar felhozására. Ugyanis, hogyha energia-háztartásuk jelentős részét napenergia tenné ki, akkor több kőolajat és földgázt bocsájthatnak exportra, melyeknek az ára eztán csak még tovább fog nőni, és ez hosszú távon több profitot jelentene az országnak.

De szándék ide vagy oda, hogyha Szaúd-Arábia a napenergia ipara fellendülésnek indul az olajfelhasználás rovására, az a környezetnek csak jót jelenthet, hiszen így kevesebb lesz az ország káros anyag kibocsájtása, és napenergia technológiai fejlesztéseik más országok javára is válhatnak, hogy minél hatékonyabban használhassák ki ezt a környezetkímélő energiaforrást.

forrás: www.alternativenergia.hu

Címkék: HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/31665/pics/lead_800x600.jpg
HÍREK
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?