Mesterséges vízesésből energia? Hát, persze!

Wattmester

Szenzációs találmánnyal rukkoltak elő leleményes svájci mérnökök: több száz méter magas, a vízesésből energiát nyerő erőművet álmodtak meg. Valószínűleg sosem fog megépülni, de zsenialitása miatt érdemes megemlékezni róla. És nem mellesleg elképesztően jól néz ki. 

A "Nap Város Tornya" névre keresztelt erőmű a Rió városától nem messze fekvő, festői szépségű Cotonduba szigetére képzelték el a svájci RAFAA tervezőiroda mérnökei. A torony működési elve, hogy a tetején elhelyezett napkollektorokból nyert energia segítségével felpumpálja az óceán vizét több száz méter magasra, ami vízesés formájában lehullik, meghajtva az épület aljába telepített nagyteljesítményű turbinákat. Az erőmű az eredeti tervek szerint nem csak az olimpiai falut, hanem a hatalmas világváros egy részét is képes lenne energiával ellátni. 

A befektetés megtérülését rövidítené, hogy egyben turistamágnesként is funkcionálna. Az elképzelések szerint a toronyban lenne egy amfiteátrum, egy előadó terem, kávézó és számos butik is, amelyeket liftek kötnek össze. Ezek mellett egy automatikusan kinyúló és visszahúzódó platformot is terveztek a mérnökök bungee ugráshoz. 

Az erőművet eredetileg az Olimpiára készítették volna el, de a sorozatos csúszások és forráshiány miatt lemondtak róla. Nagy kár, reméljük nem csak tervezőasztalon látjuk majd.

 

Címkék: ERŐMŰVEK, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/27115/pics/lead_800x600.jpg
ERŐMŰVEK,HÍREK
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?