3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Éledhetnek a gáztüzelésű erőművek

Wattmester

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a Világgazdaság cikke, jelesül: olyan alacsony szintre csökkent a korábbi hónapokban az ipari felhasználású gáz ára az ebből áramot termelő erőművek számára, hogy megérte őket bekapcsolni. Megpróbáljuk megvilágítani, hogy ez miért jó. 

A korábban éppen a drága földgáz miatt leállított gönyüi erőmű februárban már 57 százalékos kihasználtsággal működött, míg a Dunamenti Erőmű 27, a csepeli erőmű pedig 13-15 százalékos kihasználtsággal termelt a hazai villamos energia hálózatra.

Gönyűi gázerőmű

Azt egyelőre homály fedi, hogy honnan volt érdemes vásárolniuk, hiszen a hazai nagykereskedői árak jellemzően magasabbak, mint a környező országokban, de iparági források szerint minden bizonnyal orosz gázt égethettek az erőművek. A cikk szerint a szálak a Gazprom székházához vezetnek: elképzelhető, hogy az orosz energiamammut megállapodást kötött a MET tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű használatáról. Az orosz importról azonban hivatalosan csak annyi ismert, hogy a Panrusgáz nagyobb, a Centrex szerényebb mennyiséget ad el itteni vevőinek Ukrajnában, a Panrusgáz ezenfelül Ausztria irányából is szállít, de kizárólag a Magyar Földgázkereskedőnek. A Világgazdaság meg is kérdezte az erőmű tulajdonosát a Gazprom vonalról, aki nem adott határozott  cáfolatot. 

Miért logikus mindez?

Nagyon sok esetben a nemzetközi piacon működő gázkereskedők egy enyhe tél után a lekötött, de át nem vett gázmennyiségeket szaknyelven úgymond likvidálják, azaz megsemmisítik a piacon. Ez érthető, hiszen sokkal nagyobb költség lenne kifizetni az át nem vett mennyiség után járó büntetéseket, vagy éppenséggel kifizetni a földgáz tárolási költségeit a környező országokbeli földgáztároló cégeknek.

Az elmúlt téli időszak egyik tanulsága, hogy az immár magyar állam kezében lévő földgáztárolók feltöltöttsége rekord alacsonyságú lett a fűtési szezon végére. Ez arra utal, hogy a gázkereskedők nem tudnak hosszú távú terveket készíteni a forrás tervezés (földgáz beszerzés) oldalán, mivel az árak, az elérhető mennyiségek, a szállítási útvonalak nagy mértékben megváltoztak az elmúlt fél évben. Nem szabad elfelejteni, hogy az orosz forrásból származó földgáz ára – amennyiben olajindexált módon kerül megállapításra – 9 hónap csúszással ugyan, de követi az olaj árát. Ez elbizonytalanítja a kereskedőket abban, hogy milyen hosszú távú kontingens kössenek le. Ezért nem tároztak be.

A balliberális média előszeretettel harsogja kritikaként, hogy “a magyar állam nem tárolt be”. Igenám, csak ez éppenséggel, nem rajtuk, hanem a kereskedőkön múlik. A tárolók csak operátorok.

Az meg, hogy ez lehetőséget ad a magyar gáztüzelésű erőműveknek visszajönni az áramtermelői piacra, ez kifejezetten szerencsés, hiszen mindannyiunk célja az, hogy Magyarországon maradjanak meg az olyan kiszabályozó áramtermelői kapacitások, mint amit a Dunamenti, Gönyü és csepeli erőmű tud biztosítani.

A MET Csoport 2007-ben Magyarországon alapított, ma már – a leányvállalatain keresztül – tíz országban jelen lévő energiakereskedő cég (korábbi nevén: MOL Energiakereskedő Kft.).

Az alapítás után először Magyarországon, majd később a regionális földgázpiacon is meghatározó szereplővé vált. A MET Csoport 2013 júliusát követően az árampiac felé is nyitott, ezáltal egyre szélesebb körű szolgáltatást kínálva partnereinek.

Az áramkereskedelem, mint új üzletág felé történő nyitás egyben azt is jelenti, hogy a korábban csak gázkereskedő MET Csoport integrált kereskedőházzá vált, lefedve ezzel a teljes gáz- és áramkereskedelmi értékláncot a dél-kelet- és a közép-kelet-európai régióban. Ez különleges értékesítési előny a versenytársakkal szemben, a nemzeti szolgáltatóktól kezdve a közepes méretű független kereskedőkön át egészen a multinacionális vállalatokig. 

Az idő enyhülésével márciusban aztán már vissza is álltak a gázerőművek, de beszédes adat a hazai áramfogyasztói viszonyokról, hogy húsvéthétfőn olyan mértékben esett vissza a fogyasztás, hogy a villamosenergia-rendszer egyensúlyának megtartásra érdekében még a Paksi Atomerőmű termelését is vissza kellett fogni.

Azért ez nem újkeletű dolog. Munkaszüneti napokon, ünnepekkor elég gyakran előfordul. Ugyanis, ha nincs ipari működés, akkor nincs ipari fogyasztás sem. Már pedig az mindig a legnagyobb volumen…

Címkék: ERŐMŰVEK, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/26408/pics/lead_800x600.jpg
ERŐMŰVEK,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?