Blogolj!

Szupermodern nagytesó

Wattmester

Folyamatosan érkeznek a hírek a paksi bővítéssel kapcsolatban, ma az orosz RIA Novosztyi hírügynökség közölte a beruházást kivitelező Roszatomra hivatkozva: a leningrádi Atomerőmű-2 lesz a referenciaprojekt az új paksi energiablokkok számára.

Mint arra a tájékoztatásban is felhívták a figyelmet, a referenciablokkok építése és működtetése elengedhetlen az atomerőművek “exportálásához”, hiszen az itt szerzett információk bázisértékként szolgálnak majd a megvalósuló magyar erőmű kalibráláshoz.

A legújabb generációt képviselő orosz atomerőmű fogja kiváltani a jelenleg üzemelőt a leningrádi területen. A Szosznovij Bor városban épülő létesítmény első, nettó 1085 MWt (bruttó 1170 MWt) teljesítményű, VVER-1200-as típusú reaktorral felszerelt blokkját a tervek szerint 2018-ban helyezik majd üzembe, a másodikat pedig 2019-ben. A harmadik és a negyedik blokk is megkapta már a területengedélyt, ezek tervezése folyamatban van.

Az épülő leningrádi tesó

A blokkok tervezésénél mind a műszaki, mind gazdasági mutatók terén sikerült előrelépni, és biztonságtechnikai szempontokból is maradéktalanul megfelelnek a korszerű, fukusimai atomerőmű 2011-es tragédiája után megszabott biztonsági követelményeknek. Az erőmű fő tervezője a szentpétervári Atomprojekt, a VVER-1200-as reaktor fő kivitelezője pedig a podolszki Gidropressz kísérleti tervezőiroda.

Mint az ismeretes, az új paksi atomerőmű az 1982-ban üzembe helyezett négy 500 MW-os atomerőművi reaktorblokk mellett épül majd fel.  Az első 1200 MW-os blokkjának tervezett üzembe helyezési időpontja 2023. A beruházás becsült költsége 12 milliárd euro, melyből Oroszország 10 milliárd eurót hitelez Magyarországnak a projekt megvalósításához.

 

Címkék: ATOM, HÍREK
https://wattmester.blogstar.hu/./pages/wattmester/contents/blog/25882/pics/lead_800x600.jpg
ATOM,HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?